Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με κέρδη +2,9% στις 5 συνεδριάσεις του 2024

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Ανοσία» στη διεθνή αβεβαιότητα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να εντυπωσιάζει στις πρώτες συνεδριάσεις του 2024, καθώς -έχοντας αποκτήσει «ανοσία» στην αστάθεια των διεθνών αγορών– έχει επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου.

Με συνολική άνοδο +2,9% στις πέντε συνεδριάσεις του έτους, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.330 μονάδες, απέχοντας ελάχιστα από το υψηλό 10ετιας των 1.345 μονάδων, η υπέρβαση του οποίου θα φέρει στο προσκήνιο τις επόμενες αντιστάσεις.

Οι προσδοκίες υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και κυρίως η έντονη επιχειρηματική κινητικότητα αποτελούν τους βασικούς μοχλούς για την ανοδική κίνηση της ελληνικής αγοράς, η οποία έχει μπει με… φόρα στο 2024.

Θετικό «γύρισμα» στο εξωτερικό

Για σήμερα, Τρίτη 9 Ιανουαρίου, δεν αποκλείεται να δούμε τους αγοραστές να παραμένουν το «τιμόνι» της Λ. Αθηνών, υποβοηθούμενοι κι από την ελαφρά βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό, όπου οι αγορές αναμένεται να ανοίξουν σε θετικό έδαφος.

Βέβαια, δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν ορισμένοι επενδυτές επέλεγαν την κατοχύρωση των αναμφίβολα υψηλών κερδών της τελευταίας περιόδου.

Στην Ευρώπη, τα προσυμβόλαια των κυριότερων δεικτών προμηνύουν, όπως προαναφέρθηκε, μια ανοδική αντίδραση, ενώ σταθεροποιητικό αναμένεται το άνοιγμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου και στα πρώτα τραπεζικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι η βασική ανησυχία των επενδυτών αφορά το χρονοδιάγραμμα μείωσης επιτοκίων της Federal Reserve, καθώς οι προσδοκίες για έναρξη της χαλάρωσης τον Μάρτιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικούς μήνες ακόμα. Ιδίως αν ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου αποδειχθεί υψηλότερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην Ασία, στο μεταξύ, ο ιαπωνικός Nikkei σκαρφάλωσε το πρωί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 33 ετών, με τις κυριότερες αγορές της ηπείρου να κλείνουν στο «πράσινο» στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Το «πλούσιο» καλεντάρι

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το σημερινό ενδιαφέρον εστιάζει  στην έκδοση της Πειραιώς, η οποία «βγάζει» ομόλογο Tier 2, ενώ προχωρά και στην επανέκδοση του ομολόγου, λήξεως το 2029 και ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει η έκδοση του 5ετούς ομολόγου της Autohellas, με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει η Intralot με το ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη (11/1), δε, είναι προγραμματισμένη και η πρώτη Γενική Συνέλευση της χρονιάς, με την Ελλάκτωρ να συνεδριάζει για την έγκριση της πώλησης του εναπομείναντος 25% της Anemos στη Motor Oil.

Τέλος, για αύριο Τετάρτη (10/1) δρομολογείται η πρώτη αποκοπή μερίσματος για το 2024, η οποία αφορά το προμέρισμα της Helleniq Energy, ύψους 0,30 ευρώ.