Skip to main content

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 5+1 blue chips που ήδη ξεχωρίζουν

Nikos Libertas / SOOC

«Πρωταγωνιστούν» στο εντυπωσιακό ξεκίνημα του νέου έτους.

Απολύτως ικανοποιητικές αποδόσεις προσφέρει το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις πρώτες συνεδριάσεις του 2024, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει ισχυρούς «συμμάχους» στο πρόσωπο τουλάχιστον 5+1 blue chips, τα οποία «πρωταγωνιστούν» στο εντυπωσιακό ξεκίνημα του νέου έτους.

Στην κορυφή των αποδόσεων, λοιπόν, συναντούμε την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία μέσα στις πέντε συνεδριάσεις του νέου έτους συγκεντρώνει συνολικά κέρδη της τάξης του 20%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα 2,2 ευρώ έναντι 1,87 ευρώ στα τέλη του 2023. Η φθηνή αποτίμηση στο ταμπλό, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για αύξηση της τιμής του χαλκού κατά 75% τα επόμενα δύο χρόνια, αποτελούν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς.

Εξαιρετική είναι η επίδοση και της μητρικής Viohalco, η οποία «τρέχει» ένα ράλι 14% από τις αρχές του 2024. Από τα 5,26 ευρώ στις 29 Δεκεμβρίου, σήμερα η μετοχή έχει επανέλθει άνω του ψυχολογικού ορίου των 6 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει το 1,56 δισ. ευρώ. Πάντως, εξακολουθεί να απέχει περίπου 1 ευρώ από το υψηλό του 2023.

Η ΔΕΗ αποτελεί ακόμη μία εισηγμένη, η οποία υπεραποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη, καθώς οι πρόσφατες εξαγορές (Enel Ρουμανίας, Κωτσόβολος), σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για το νέο πενταετές επιχειρηματικό story, έχουν οδηγήσει τη μετοχή σε επίπεδα άνω των 12 ευρώ, για πρώτη φορά από το 2014. Το συνολικό πρόσημο στο 2024, δε, ανέρχεται σε περίπου +8%.

Αναφορά θα πρέπει να γίνει, επίσης, στη Lamda Development, της οποίας η μετοχή προσεγγίζει τα 7,2 ευρώ, μετρώντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και συνολικά κέρδη 6,4% από τις αρχές του έτους. Η επικείμενη είσοδος της Lamda Malls στο Χ.Α. και η ενσωμάτωση των προοπτικών για το Ελληνικό καθιστούν τη μετοχή ένα από τα ευχάριστα φετινά «χαρτιά».

Με αρκετή αισιοδοξία ξεκινά τη χρονιά και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία συνεχίζει σε υψηλούς αγοραστικούς ρυθμούς εν όψει τόσο της επικείμενης αποεπένδυσης του δημοσίου, όσο και της πρώτης διανομής μερίσματος έπειτα από πολλά χρόνια. Έτσι, η μετοχή ανέρχεται στα 3,4 ευρώ έναντι 3,20 ευρώ στα τέλη του 2023, με την αξία της τράπεζας να έχει διευρυνθεί κατά 6,2% μέσα στο 2024.

Τέλος, κατά περίπου 4% ενισχύεται στις πέντε συνεδριάσεις του έτους και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία επιχειρεί να αφήσει πίσω το απογοητευτικό 2023 και να βελτιώσει την αποτίμησή της. Άλλωστε, τα οικονομικά μεγέθη δεν δικαιολογούν επ’ ουδενί τα πρόσφατα χαμηλά των 12,6 ευρώ.