Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στάση για… ανάσες στη 2η συνεδρίαση του 2024

ΕUROKINISSI-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Αρνητικό αναμένεται το ξεκίνημα στη Λεωφόρο Αθηνών, πιέσεις σε Ευρωπη - Ασία - Nasdaq

Για τη δεύτερη συνεδρίαση του 2024 ετοιμάζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χθες (2/1) σκαρφάλωσε άνω των 1.300 μονάδων και το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο κατά 1,12%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 1.307,63 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμα και στις 1.311 μονάδες.

Η ανοδική κίνηση, η οποία μάλιστα επήλθε κόντρα στο αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, αναμφίβολα, μπορεί να εξηγηθεί από τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για το νέο έτος, με τους αναλυτές να θέτουν ως βασικό στόχο του 2024 τις 1.500 μονάδες.

Αυτό μεταφράζεται σε μια μέση ετήσια απόδοση της τάξης του 15% – 16%, κάτι δηλαδή απολύτως εφικτό.

Όπως έχουμε επανειλημμένως αναφέρει, σ’ αυτήν την προσπάθεια το Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχει πολλούς συμμάχους, όπως οι μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι νέες IPOs («Ελ. Βενιζέλος», Noval, Lamda Malls), η βελτιωμένη εταιρική κερδοφορία, η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας και φυσικά, ο β’ γύρος αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι μέσα στον Ιανουάριο περιμένουμε μια σειρά εξελίξεων, όπως είναι, για παράδειγμα, οι εκδόσεις ομολόγων από τις Autohellas & Intralot, καθώς και η IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, σταδιακά -και ιδίως από την επόμενη εβδομάδα- το συναλλαγματικό ενδιαφέρον αναμένεται να ανακάμψει και να επιστρέψει στα προ εορτών επίπεδα, προσεγγίζοντας ή και υπερβαίνοντας τα 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Σε αρνητικό έδαφος τα futures

Όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας διορθωτικής κίνησης, η οποία θα οδηγήσει σε αφομοίωση του ψυχολογικού ορίου των 1.300 μονάδων.

Εξάλλου, και οι κινήσεις στην προ-αγορά των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων υποδηλώνουν ένα αρνητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τον Stoxx 600 να παραμένει, πάντως, κοντά στα ιστορικά υψηλά των 486 μονάδων.

Πτώση κατέγραψαν το πρωί της Τετάρτης και τα χρηματιστήρια στην Ασία, με τις απώλειες σε Νότια Κορέα και Ταϊβάν να είναι οι μεγαλύτερες, λόγω των πιέσεων στις μετοχές των εταιρειών μικροτσίπς.

Χθες βράδυ, τέλος, o τεχνολογικός Nasdaq στη Wall Street απώλεσε το 1,6% της αξίας του, καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο, λόγω της υποβάθμισης της σύστασης για τη μετοχή της Apple από την Barclays.

Το ενδιαφέρον στο ταμπλό

Στο ελληνικό ταμπλό, το ενδιαφέρον αναμένεται να διατηρηθεί στις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τις μετοχές των Intralot, Intrakat και Intracom να βρίσκονται σε νέα πολυετή υψηλά, ενόσω οι επενδυτές ενσωματώνουν το αναβαθμισμένο story των διοικήσεων. Άνω των 5 ευρώ βρίσκεται και η μετοχή της μικρότερης Interlife, κάτι το οποίο αποτελεί ρεκόρ από την ημέρα εισαγωγής της.

Όσον αφορά τα blue chips, η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, πραγματοποιώντας μίνι – ράλι της τάξης του 5%. Από την πλευρά της, η Πειραιώς προσέγγισε τα 3,3 ευρώ εν όψει της επερχόμενης αποεπένδυσης του ΤΧΣ, ενώ κοντά στα ιστορικά υψηλά των 38 ευρώ «φιγουράρει» και η Mytilineos, η οποία ξεκινά τη σημερινή συνεδρίαση από τα 37 ευρώ.