Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ράλι σε υψηλά 4μήνου για τη Μοτοδυναμική

Διαψεύδει η διοίκηση της Ideal Holdings τα σενάρια περί εξαγοράς

Σε μίνι – ράλι επιδίδεται η μετοχή της Μοτοδυναμικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω της φημολογίας περί απόκτησης ενός ποσοστού μετοχών από την Ideal Holdings, η οποία πάντως διαψεύδει τα σενάρια περί εξαγοράς.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τη 1.00 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται δυναμικά κατά 5,7% και διαμορφώνεται στα 3,33 ευρώ, κοντά στα πρόσφατα υψηλά τετραμήνου των 3,35 ευρώ.

Ο τζίρος των συναλλαγών, παράλληλα, ανέρχεται στα 84.700 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ήδη διακινηθεί 25.500 τεμάχια. Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί σχεδόν στο 100% του ημερήσιου μέσου όρου, προτού μάλιστα συμπληρωθεί το μέσο της συνεδρίασης.

Σενάρια για συμφωνία

Οι πληροφορίες από τα χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι η Ideal Holdings ετοιμάζεται να αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών της Μοτοδυναμικής, μέσω προσυμφωνημένων πακέτων.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της και κατόπιν ερώτησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της Ideal έσπευσε να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες, τονίζοντας τα εξής:

«Η IDEAL HOLDINGS A.E., μετά από ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων για την εξαγορά άλλης εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαψεύδει κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα και δηλώνει ότι ουδέποτε διενήργησε σχετικές συζητήσεις με την συγκεκριμένη εταιρία.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος της Μοτοδυναμικής είναι η Φλώρα – Μαρία Κυριακοπούλου με ποσοστό 16,91%. Ακολουθούν η Αυγή Α.Ε. με 13,76% και ο Πάρης Κυριακόπουλος, γιος της Φλώρας – Μαρίας, με ποσοστό 10,81%.

Στο 9μηνο του 2023, η εισηγμένη πέτυχε αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 23,2%, με τις πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο κατά 23,4% στο επίμαχο χρονικό διάστημα.

Τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη έχουν αντανάκλαση και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή να καταγράφει ράλι 50% από τις αρχές του 2023, υπεραποδίδοντας σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη (40%). Έτσι, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας φθάνει αισίως στα 101 εκατ. Ευρώ.

Σε υψηλά 20ετίας η Ideal

Όσον αφορά την Ideal Holdings, ανεξαρτήτως των εξελίξεων με τη Μοτοδυναμική, έχει αποδείξει ότι διαθέτει μια «ζωηρή» επενδυτική στρατηγική, διευρύνοντας συνεχώς το χαρτοφυλάκιο δραστηριοποίησης.

Πριν λίγες ημέρες, μάλιστα,  ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου, αντλώντας το ποσό των 100 εκατ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο 5,50%. Το ομόλογο εισήχθη προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 18 Δεκεμβρίου.

Μέσα στο 2023, η μετοχή της Ideal «τρέχει» ένα αξιοσημείωτο ράλι της τάξης του 80%, με την τιμή στο ταμπλό να σκαρφαλώνει στα 6,45 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, δε, ανέρχεται πλέον 309 εκατ. ευρώ.