Skip to main content

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο – Δεν «απομακρύνονται» οι 1.300 μονάδες

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Πτωτικό το κλίμα σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν τα μεγάλα ετήσια κέρδη

Σε ήπια πτωτικό έδαφος εξακολουθεί να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές επιλέγουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των φετινών ισχυρών κερδών, αποφεύγοντας την ανάληψη περιττού ρίσκου.

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι βρισκόμαστε ελάχιστες συνεδριάσεις πριν «φύγει» το 2023 επιφέρει ένα κλίμα γενικότερης ατονίας στην ελληνική αγορά, το οποίο εδραιώνεται κι από την καθοδική πορεία των ξένων χρηματιστηρίων.

Πάντως, παρά τις ρευστοποιήσεις, ο Γενικός Δείκτης δεν απομακρύνεται ιδιαιτέρως από το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο σημείο από τις 31 Αυγούστου, βρίσκοντας στηρίγματα στην ευοίωνη μακροπρόθεσμη τάση.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου στο μέσο της συνεδρίασης, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης υποχωρεί ελεγχόμενα κατά 0,40% και διαμορφώνεται στις 1.296,759 μονάδες, χάνοντας μόλις πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.301,81 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (1.295,70 έως 1.302,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ. Κάτι απολύτως φυσιολογικό, αν αναλογιστούμε ότι αρκετοί traders ήδη να βρίσκονται σε… διακοπές.

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι τελευταία φορά που το κλείσιμο του Γ.Δ. υπερέβη το +/- 1% ήταν ακριβώς πριν 30 ημέρες, δηλαδή στις 22 Νοεμβρίου.

Στο ταμπλό, τώρα, με τον αναιμικό τζίρο και τις μικρές μεταβολές να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, η ΔΕΗ διορθώνει από τα υψηλά 9ετίας και αναδιπλώνεται στα 11,1 ευρώ, ενώ στις τράπεζες ξεχωρίζει η Πειραιώς με απώλειες της τάξης του 1%. Από την άλλη πλευρά, ο Ελλάκτωρ συνεχίζει την αντεπίθεση και φθάνει στα 2,6 ευρώ, με τη μετοχή του ΟΤΕ να «ξεκολλά» από τα χαμηλά έτους και να ανακάμπτει στα 12,8 ευρώ

Η εικόνα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για 2η διαδοχική συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στο -0,38% και τις 1.081 μονάδες. Ωστόσο, σε επίπεδο έτους, η μεταβολή προσεγγίζει το +70%, με την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να φθάνει κοντά στα όρια των 20 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -1,04% και τα 3,23 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank μειώνεται στο -0,58% και τα 1,54 ευρώ, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί στο -0,42% και το 1,64 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν σταθερή (+0,09%) στο 6,46 ευρώ.

Τι συμβαίνει στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,40% και 3.140 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ συρρικνώνεται στο -2,3% και τα 11,1 ευρώ, με τις Aegean και Lamda Development να ακολουθούν στο -0,8% και το -1,1%, αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Mytilineos μειώνεται ελαφρώς κατά 0,4%, ενώ η μετοχή της Jumbo χάνει περίπου 0,9%.

Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ δείχνει σημάδια αντίδρασης, καθώς ενισχύεται στο +1,3% και τα 12,8 ευρώ, σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης από τα χαμηλά έτους των 12,5 ευρώ. Η μετοχή της Ελλάκτωρ, δε, αυξάνεται δυναμικά στο +1,8% και τα 2,6 ευρώ, τα οποία αποτελούν νέο υψηλό έτους.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,44% και 2.228 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ ξεχωρίζει αρνητικά στο -4,9% και τα 2,8 ευρώ, με τις μετοχές των Epsilon, Profile, Τεχνικής Ολυμπιακής, Entersoft και ΕΥΑΘ να έπονται τουλάχιστον στο -1%. Αντίθετα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης διευρύνεται κατά 1,7%.

Την ίδια στιγμή, η Intrakat προσπαθεί να διατηρηθεί στα πρόσφατα υψηλά 14ετίας των 4,3 ευρώ, ενώ και η μετοχή της Intracom παραμένει στην περιοχή των 3,3 ευρώ και το υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Η μετοχή της Intralot, δε, αναδιπλώνεται στο -0,9% και το 1,05 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 27 μετοχές κινούνται ανοδικά, 66 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 87,8 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή για το 2023 το Χ.Α.

Η Λεωφόρος Αθηνών βρίσκεται σε εορταστικό… mood, καθώς απομένουν μόλις 4+1 συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του 2023. Ενός έτους, μέσα στο οποίο ο Γενικός Δείκτης έκανε το ολικό comeback και «πέταξε» έως τις 1.345 μονάδες και το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014 (1.366 μονάδες).

Σήμερα, η απόσταση από τα υψηλά έτους υπολογίζεται σε μόλις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η πλαγιο-ανοδική κίνηση του Δεκεμβρίου, ως απόρροια της προσδοκίας για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, έχει αναθερμάνει το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Πάντως, ενόσω διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του έτους, είναι φυσιολογικό να παρατηρούνται και ορισμένες κινήσεις κατοχύρωσης των ισχυρών ετήσιων κερδών, τα οποία ανέρχονται στο άκρως εντυπωσιακό 40%. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες φετινές επιδόσεις παγκοσμίως, αλλά και για την 3η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του Χ.Α.

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον, οι αναλυτές βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, καθώς η πορεία των κεντρικών τραπεζών προς τη χαλάρωση, σε συνδυασμό με τη ζωηρή επιχειρηματική δραστηριότητα στο εσωτερικό και την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι της Ευρωζώνης διατηρούν τα ελληνικά assets σε προνομιακή θέση.

Δεν είναι τυχαίο ότι μια αντίστοιχη εικόνα βλέπουμε και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου υποχωρεί στο ψυχολογικό όριο του 3% (το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022), έχοντας περιορίσει αισθητά το spread σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα (107 μονάδες βάσης).

Ταυτόχρονα, χτίζοντας μια μεγάλα απόσταση έναντι της Ιταλίας, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πλέον στο κυνήγι της Ισπανίας και της Κύπρου, των οποίων οι αποδόσεις κυμαίνονται στο 2,89% και 3,06%.

Απώλειες στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 περιορίζεται στο -0,54% και τις 475 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,59%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,46%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,50% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,53%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones δείχνουν να αντιδρούν θετικά μετά τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου 3μήνου.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται στα επίπεδα των 75 έως 80 δολαρίων, εν μέσω της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,27% και τα 74,0 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,29% και τα 79,4 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,10% και τα 2.045 δολάρια ανά ουγγιά.