Skip to main content

Wall: Σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων οι βασικοί δείκτες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Οι Nasdaq και Dow άγγιξαν επίσης το υψηλότερο ενδοσυνεδριακά επίπεδο από τον Απρίλιο και τον Ιανουάριο του 2022 αντίστοιχα

Mε άνοδο έκλεισαν οι μετοχές στη Wall Street για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για το μήνα Νοέμβριο έδειξαν ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο, με τους επενδυτές τώρα να περιμένουν τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ για το πότε θα αρχίσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,46% στις 4.643,70 μονάδες, ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε 173,01 μονάδες ή 0,48% στις 36.577,94 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,70% στις 14.533,40 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες άγγιξαν νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό 52 εβδομάδων στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τον S&P 500 να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022. Οι Nasdaq και Dow άγγιξαν επίσης το υψηλότερο ενδοσυνεδριακά επίπεδο από τον Απρίλιο και τον Ιανουάριο του 2022 αντίστοιχα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,1% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ αυξήθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Dow Jones περίμεναν ότι θα διαμορφωνόταν σε ετήσια βάση στο 3,1%, παρότι σε μηνιαία βάση τον έβλεπαν στα ίδια επίπεδα. Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση.

Τα στοιχεία αυτά λαμβάνουν χώρα λίγο πριν το τέλος του έτους, που θεωρείται παραδοσιακά θετικό για τις μετοχές. Οι δείκτες Dow, S&P 500 και Nasdaq καταγράφουν άνοδο για έκτη διαδοχική εβδομάδα. Στη διάρκεια της ανόδου των έξι εβδομάδων, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί περισσότερο από 12%.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στο ανακοινωθέν της Fed, η οποία έχει προεξοφληθεί ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα σχόλια του Πάουελ για τυχόν ενδείξεις για το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Η μετοχή της Oracle υποχώρησε περισσότερο από 12% καθώς τα έσοδα της εταιρείας στο τρίμηνο δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Wall Street. Πτώση 8% παρουσίασε και η μετοχή της Macy’s μετά την υποβάθμισή της από τη Citi σε σύσταση sell.

Η Exxon Mobil υποχώρησε σε χαμηλό 52 εβδομάδων, καθώς η πτώση των τιμών πετρελαίου συμπαρέσυρε και τη μετοχή της εταιρείας, η οποία διαπραγματευόταν στα 97,99 δολάρια.