Skip to main content

Χρηματιστήριο: Άτονες συναλλαγές και πτώση 0,13%

Τα εταιρικά κέρδη ώθησαν προς τα πάνω τις αγορές στην Ευρώπη

Υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την πρωινή ανοδική τάση, στο -0,13% και τις 1.227,27 μονάδες. Στα 53,32 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών. Οριακές μεταβολές για τις τράπεζες, ράλι για τη μετοχή της Intralot μετά την εισαγωγή των μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου της και με τη μετοχή στην κύρια αγορά του ΧΑ μετά από τρία χρόνια.

Από τις τράπεζες σε χαμηλά επίπεδα η Πειραιώς, ενώ στα μη τραπεζικά blue chips Jumbo, Lamda και Motor Oil υποχώρησαν.

Άνοδο 16% κατέγραψαν οι πωλήσεις του ομίλου Jumbo στο δεκάμηνο του 2023, επίδοση υψηλότερη από την εκτίμηση της διοίκησης για την αύξηση των ετήσιων πωλήσεων κατά +12% περίπου. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τον Οκτώβριο οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου Jumbo κατέγραψαν αύξηση +5% περίπου.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το «πράσινο φως» για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Άκτωρ ΑΤΕ από την Intrakat. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που όπως επισημαίνει η Intrakat, θέτει σε τροχιά άμεσης ολοκλήρωσης «το όραμα του ομίλου για τη δημιουργία ενός ισχυρού πυλώνα στις Κατασκευές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα παράγει αξία για την οικονομία και τη χώρα».

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν μια σειρά από εταιρικά κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,6% μέχρι το απόγευμα, έχοντας ανακτήσει προηγούμενες απώλειες. Τα αυτοκίνητα ενισχύονται 1,6%, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχασαν 1%. Κέρδη σε όλα τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω εταιρικών κερδών.

Η Commerzbank, η Credit Agricole, η Marks and Spencer, η Telefonica, η Adidas και η ABN Amro ανακοίνωσαν αποτελέσματα πριν από το καμπανάκι.

Ήπια προσγείωση και σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά όχι άμεση επιστροφή σε κανονικά επίπεδα, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την οικονομία της Ευρώπης, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να καταρρεύσει παρόλο που η αυστηρή επιτοκιακή πολιτική για τον έλεγχο της πορείας των τιμών συνεχίζεται για πάνω από ένα χρόνο.

«Οι προοπτικές για την Ευρώπη φέρνουν μια ήπια προσγείωση, με τον πληθωρισμό να μειώνεται σταδιακά», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην ευρύτερη περιοχή θα επιβραδυνθεί στο 1,3% το 2023 και θα βελτιωθεί ελαφρά το 2024, στο 1,5 %.

Οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν ελαφρώς υψηλότερα. Ο S&P 500 σημείωσε μικρή άνοδο την Τετάρτη, καθώς ο δείκτης, μαζί με τον Nasdaq , προσπάθησε να επεκτείνει το μεγαλύτερο σερί κερδών των τελευταίων περίπου δύο ετών.

Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε άνοδο 48 μονάδων ή 0,14%, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,2%. Ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,19%.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ