Skip to main content

Χρηματιστήριο: Διάσπαση των 1.180 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, βουτιά 2%

Χάνει τις στηρίξεις το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πιέσεις στην Ευρώπη, σε ιστορικά υψηλά το 10ετές αμερικανικό ομόλογο.

Κάτω από τη ζώνη των 1180 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών,  το οποίο σημειώνει βουτιά 2% στις 1.168 μονάδες, με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Πειραιώς και Εθνική. Στα 61 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

Υποχωρούν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στα μακροοικονομικά στοιχεία. Ο STOXX600 χάνει 0,84% με όλους τους κλάδους να υποχωρούν. Ο κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας με υψηλό χρέος σημείωσε πτώση 2,7% με επίκεντρο τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ οι μετοχές της εξόρυξης υποχώρησαν 2,6%. Στο -0,83% ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη.

Οι μετοχές απέτυχαν να αποτινάξουν τη ζοφερή εικόνα που είχαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στις αρχές του νέου μήνα, με τον Stoxx να υποχωρεί τη Δευτέρα καθώς τα στοιχεία αποκάλυψαν μια εξερχόμενη ύφεση στη μεταποίηση καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατά επίπεδο σχεδόν ρεκόρ.

Η βρετανική λίρα βρίσκεται σε νέα χαμηλά εξαμήνου έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την Τρίτη, διαπραγματευόμενη 0,12% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση στα 1,2071 δολάρια. Η στερλίνα υποχώρησε απότομα έναντι του δολαρίου τον Σεπτέμβριο, παρασυρόμενη από τις αδύναμες προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου και την αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών για το ανώτατο επιτόκιο.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων και ως βαρόμετρο εμπιστοσύνης των επενδυτών, εκτινάχθηκε την Τρίτη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Συνέπεια αυτού, ο Dow πέφτει 100 μονάδες στη Wall Street.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ