Skip to main content

Βουτιά των τιμών του φυσικού αερίου – Στα ύψη το πετρέλαιο

Chevron/Handout via REUTERS

Κοντά σε συμφωνία τα συνδικάτα και η Chevron

Σε τροχιά μεγάλης πτώσης βρίσκονται εκ νέου οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου, καθώς κάμπτονται οι ανησυχίες για τους κινδύνους σε Νορβηγία και Αυστραλία.

Τα futures έχουν σημειώσει πτώση 6,1% από τη Δευτέρα. Η Chevron και τα συνδικάτα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με τη μεσολάβηση ρυθμιστικών αρχών για τον τερματισμό των απεργιών στις εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία ήδη από την Παρασκευή.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο των απεργιών είχε επιβαρύνει την αγορά εδώ και εβδομάδες, απειλώντας να προκαλέσει διαταραχές στον εφοδιασμό λίγο πριν τον χειμώνα.

Οι νορβηγικές ροές ανακάμπτουν καθώς επανέρχεται δυναμικά η ροή στο γιγαντιαίο κοίτασμα Troll, μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις στη λειτουργία, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου Gassco.

Οι αποθηκευτικοί χώροι στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο κατά 94% γεμάτοι, πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως για την εποχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, διεξάγει την Πέμπτη μια δοκιμή για να βεβαιωθεί ότι είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα. Η χώρα έχει «ασφαλή ποσότητα» αποθεμάτων και έχει επεκτείνει τη δυνατότητά της να λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο από το αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης το 2022.

Το ράλι του πετρελαίου ανακόπηκε ελαφρώς μετά και τις αποφάσεις της Fed, αλλά η τιμή εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη. Το Brent κινείται πτωτικά 0,92% στα 92,64 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,04% στα 88,73 δολάρια το βαρέλι.