Skip to main content

Χρηματιστήρια: Μεικτά πρόσημα μετά τα στοιχεία για την ανεργία από τις ΗΠΑ

REUTERS/Staff

Αρνητικό το κλίμα στην Αθήνα

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά την Παρασκευή, καθώς μια βασική έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έδειξε υψηλότερες από τις αναμενόμενες νέες θέσεις εργασίας  μαζί με αύξηση της ανεργίας. Πτωτικά 0,96% και η Αθήνα στις 1.299 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται με οριακές μεταβολές στις απογευματινές συναλλαγές. Στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,6% ο DAX.

Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 2,1% αφού οι αναλυτές αύξησαν τις προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου για το 2023 για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες σε δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι μετοχές των αυτοκινήτων σημείωσαν πτώση 2,16%, ωστόσο, μετά από έρευνα από το γερμανικό ινστιτούτο ifo που επισήμανε την επιδείνωση του κλίματος μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών. σχεδόν οι μισοί είπαν ότι η έλλειψη παραγγελιών παρεμπόδιζε την παραγωγή.

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν, αλλά το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 3,8% — το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο μετά την τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας. Αυτό αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω και να διατηρήσει τα επιτόκια σε περιοριστικά εδάφη για όσο διάστημα χρειαστεί για να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ