Skip to main content

Wall: Αποχαιρετά έναν ιδιαίτερα δύσκολο μήνα

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ δεν προκάλεσαν κάποια έκπληξη καθώς ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ταλαντεύθηκαν σήμερα οι μετοχές μετά από τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις κερδών, καθώς η Wall Street αποχαιρετά έναν ιδιαίτερα δύσκολο μήνα.

Ο Dow Jones υποχώρησε περίπου 168,33 μονάδες ή 0,48%, κλείνοντας στις 34.721,91 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με οριακή πτώση 0,16% στις 4.507,66 μονάδες. Ο Nasdaq ωστόσο ενισχύθηκε οριακά κατά 0,11% στις 14.034,97 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, παρότι γνώρισε τον Αύγουστο την χειρότερη μηνιαία επίδοση στη διάρκεια του 2023.

Τα κέρδη των προηγούμενων τεσσάρων ημερών βοήθησαν τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να περιορίσουν τις απώλειες του Αυγούστου. Ο S&P 500 απώλεσε 1,77% της αξίας του, ο Nasdaq 2,17% και ο Dow 2,36%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ δεν προκάλεσαν κάποια έκπληξη καθώς ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο και 4,2% σε ετήσια. Ο συγκεκριμένος δείκτης παρακολουθείται στενά από την Fed για την πορεία του πληθωρισμού.

«Στο τέλος της ημέρας, οι μετοχές ακολούθησαν τα ομόλογα, επομένως η συνεχιζόμενη πτώση των ομολογιακών αποδόσεων είναι ο παράγοντας που θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω άνοδο των μετοχών, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει ο Joseph Cusick, αντιπρόεδρος της Calamos Investments. Ωστόσο, εν όψει της αργίας του Labor Day τη Δευτέρα, η ρευστότητα αρχίζει και περιορίζεται, εκτός και εάν έχουμε αύριο κάποιο απρόβλεπτο αποτέλεσμα από τα στοιχεία για την απασχόληση Αυγούστου στις ΗΠΑ.

Η μετοχή της Salsforce βοήθησε στο να καλυφθούν μέρος των απωλειών του Dow. Η μετοχή της ενισχύθηκε πορισσότερο από 3,2% από τη στιγμή που η εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου τα οποία ήταν καλύτερα των προσδοκιών.

Οι επενδυτές έχουν τώρα στραμμένη τη προσοχή τους στα στοιχεία για την απασχόληση. Οικονομολόγοι του Dow Jones περιμένουν να δημιουργηθούν 170.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία. Οι συναλλασσόμενοι ευελπιστούν ότι τα στοιχεία θα δείξουν πως η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται, γεγονός που θα δώσει στην κεντρική τράπεζα έναν ακόμη λόγο για να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση αυτού του μηνός.