Skip to main content

Χρηματιστήρια: Μια μέρα με συγκεκριμένες επενδυτικές αποστολές με το rebalancing κυρίαρχο

ΕUROKINISSI-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Οι αγορές έλκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις, συμψηφίζοντας τα προς μια γενική μη σαφή κατεύθυνση.

Το σχόλιο της UBS αναφέρεται σε αταίριαστα γεγονότα που συμβαίνουν ταυτόχρονα. Οι αναλυτές της υποστηρίζουν ότι μια εκδοχή αυτής της ιδέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση των τρεχουσών συνθηκών της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Ως αποτέλεσμα τέτοιου είδους γεγονότων, οι αγορές έλκονται σε αντίθετες κατευθύνσεις, συμψηφίζοντας τα προς μια γενική μη σαφή κατεύθυνση.

Πολλά από αυτά τα ζητήματα συνοψίζονται σε απλές ερωτήσεις χωρίς εύκολες απαντήσεις. Εδώ είναι μερικές από τις πιο σημαντικές: Οι καταναλωτές εξακολουθούν να είναι σε καλή κατάσταση ή σύντομα θα λυγίσουν κάτω από το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων; Είναι το ουδέτερο επιτόκιο των Fed Funds στο 2,5% περίπου ή πολύ υψηλότερα; Είναι κακές για την ανάπτυξη οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων των 10 και 30 ετών ή αντανακλούν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης;

Στα διεθνή

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, αυξήθηκαν 6,4% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, υπερβαίνοντας τη μέση εκτίμηση του 6,3% σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους. Ο πληθωρισμός στην Ισπανία ήταν πολύ χαμηλότερος, στο 2,4%.

Τα γερμανικά ομόλογα σημείωσαν πτώση, καθώς οι traders είχαν ήδη προεξοφλήσει ταχύτερο έναντι του αναμενόμενου ρυθμό μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό σε επίπεδο κράτους.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ζωτικής σημασίας για την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Οι αγορές χρήματος διατήρησαν τις πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα ήταν μια προοπτική μία στις δύο με κορύφωση κοντά στο 4% που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Ο S&P 500 ξεπέρασε τις 4.500 καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης του δεύτερου τριμήνου των ΗΠΑ μειώθηκε στο 2,1% από τις επιχειρηματικές δαπάνες και οι αμερικανικές εταιρείες προσθέτουν τις λιγότερες θέσεις εργασίας μέσα σε πέντε μήνες

Οι μετοχές κατευθύνθηκαν προς την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κερδών, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά από άλλη μια παρτίδα στοιχημάτων που εδραίωσαν τα οικονομικά δεδομένα ότι η Federal Reserve πλησιάζει στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων της.

Οι αποδόσεις 2ετών ομολόγων ΗΠΑ μειώθηκαν τρεις μονάδες βάσης στο 4,85% περίπου. Τα συμβόλαια ανταλλαγής που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδριάσεων της Fed αποτιμούν μια λιγότερο από 50% πιθανότητα για νέα αύξηση των επιτοκίων φέτος. Το δολάριο υποχώρησε.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε με αναθεωρημένο ετήσιο ρυθμό 2,1% το δεύτερο τρίμηνο -κάτω από την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης- εν μέσω πιο μετριοπαθών επιχειρηματικών επενδύσεων.

Οι αμερικανικές εταιρείες πρόσθεσαν τις λιγότερες θέσεις εργασίας μέσα σε πέντε μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ερευνητικό Ινστιτούτο ADP σε συνεργασία με το Stanford Digital Economy Lab. Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν απροσδόκητα.

Στην Αθήνα

Οι κινήσεις από τις 18/8, που ο ΓΔ έκλεισε στις 1263,34 μονάδες προκαλώντας αυγουστιάτικες απώλειες -5,4%, με τον ΓΔ στις 1316,94 η μηνιαία πτώση περιορίστηκε στο -1,4%. Απέμεινε η σημερινή συνεδρίαση για τον καυτό Αύγουστο και τεχνικά δεν αποκλείεται να μειωθεί περισσότερο η μηνιαία υποχώρηση.

Το συμφέρον των ισχυρών θεσμικών όμως αναδεικνύει τις πιέσεις προτιμότερες, ειδικά στα πιο κερδισμένα blue chip. Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ μια μέρα μετά την ανακοίνωση της αξιολόγησης από τους Καναδούς, δυσκολεύει την παροχή επενδυτικής βαθμίδας.

Με τον τζίρο στις 14:30 κοντά στα 52 εκατ. ευρώ, οι θεσμικοί με τη συμπλήρωση τεσσάρων ωρών διαπραγμάτευσης είχαν οδηγήσει τον ΓΔ κοντά στις 1320 μονάδες με κέρδη +0,12%. Μπορεί να μην ήταν ακριβώς ξεπατικωμένη η πορεία της αγοράς από αυτή της Τρίτης αλλά δεν διακρίναμε και μεγάλες διαφορές. Τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν μικρότερο εύρος διακύμανσης με χαμηλότερο ελάχιστο μέρας (1314,5 από 1316,13 μονάδες) και αντίστοιχα μικρότερο ανώτερο 1322,31 από 1324,85). Αυτά βέβαια ίσχυαν στο τετράωρο που για τους επαγγελματίες είναι αρκετό διάστημα για εξαγωγή συμπερασμάτων αλλά τελικά αυτά παρέμειναν στη μέρα.

Το σημαντικότερο ωστόσο ήταν πως στις 11:52 στις 12:07 στις 14:05 και στις 15:14 ο μέσος όρος αφού είχε χτυπήσει στις 1322 μονάδες, κατόπιν ξεσπούσαν πιέσεις που στις 14:50 τον είχαν περάσει σε αρνητικό πεδίο, δηλαδή εκεί από όπου ξεκίνησε τη διαπραγμάτευσή του χθες. Παρέμεινε με απώλειες από τις 10:30 ως τις 11:43 χωρίς όμως αυτή η συμπεριφορά να απογοητεύσει τους θεσμικούς που ήθελαν να αυξήσουν θέσεις στα ελληνικά blue chip. Όλες οι μεταβολές προέκυπταν από κινήσεις που είχαν ήπια μορφή.

Οι πιέσεις δημιούργησαν μια 12μελή ομάδα μετοχών του 25άρη με απώλειες, μόνο 4 έχαναν από -1,02% ως -1,64% και ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΜΥΤΙΛ ΠΕΙΡ και ΣΑΡ. Στον αντίποδα άλλες 12 κέρδιζαν και άνοδο από 1,5% ως 1,7% είχαν ΕΥΡΩΒ CENER ΤΙΤC και ΟΠΑΠ με την ΤΕΝΕΡΓ στο 2,8%. Αυτά αποτυπώνουν μια επαγγελματικού τύπου μέριμνα για ισορροπία που θέλουν να επιβάλλουν οι θεσμικοί και όπως φαίνεται μπορούν να την πετύχουν αδιαφορώντας για την υψηλή μεταβλητότητα που ίσχυε στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του ευρώ.

Το ξεχωριστό από τη διαπραγμάτευση ήταν η αύξηση του τζίρου για τα τραπεζικά blue chip και τα πακέτα που τα αφορούσαν τα οποία υπογραμμίζουν την ύπαρξη ενδιαφέροντος από ισχυρούς διαχειριστές που δεν περιορίζεται σε εκθέσεις περί των προοπτικών για τραπεζικά κέρδη. Τοποθετούν κεφάλαια που ξεπερνούν υα 30 εκατ. ευρώ με τον δείκτη του ΧΑ πάνω από τις 1300 μονάδες.