Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Τα έχει όλα και… συμφέρει

INTIME – NEWS

ΠΑΡΑ την τακτική παρουσία εγχώριων αναλυτών που οι εκτιμήσεις τους λειτουργούν υπέρ της αύξησης της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, η εβδομάδα μετά την εκπνοή των σειρών Αυγούστου και μετά τον Δεκαπενταύγουστο δεν σφραγίστηκε από αύξηση του μέσου ημερήσιου τζίρου. Προκάλεσε όμως αύξηση των βασικών δεικτών και ανάμεσά τους εντάσσουμε επίσης τον ΔΤΡ, και όποιος διαφωνεί, καλύτερα να επιλέξει τις τοποθετήσεις σε μετοχές της… ασιατικής ηπείρου. Για την ώρα το ταμπλό φωνάζει πως το ελληνικό Χρηματιστήριο τα έχει όλα, ανθεί σε όλες σχεδόν τις επιμέρους γωνιές του και… συμφέρει. Αρκεί να σκεφτείτε ότι το 5% ως απόδοση των 2ετών ομολόγων ΗΠΑ θεωρείται επενδυτικά μάννα εξ ουρανού.

Αλλά αν το πενιχρό μα σίγουρο(;) 5% είναι πόλος έλξης κεφαλαίων ποιος θα υποτιμήσει τα άνω του 50% (ναι, έχουν δεκαπλάσια απόδοση) κέρδη των ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ ΔΕΗ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΣΕΝΕΡ, ΑΒΑΞ, ΑΛΜΥ, ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ, ΕΥΑΠΣ, ΙΝΚΑΤ, ΟΛΥΜΠ και ΠΡΟΦ. Για τα τραπεζικά blue chips η εξασφάλιση της βελτίωσης των ισολογισμών και της κερδοφορίας τους περνά μέσα από τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και από την εγκατάσταση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Τα έχουν αναφέρει αυτά πολλές φορές οι εγχώριοι θεσμικοί και είναι ώρα για την αναφορά της ρήσης «κοντός ψαλμός αλληλούια».

Θυμίζουμε: Η DBRS πιθανά θα ομιλήσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (8/9), σχεδόν αμέσως μετά η Moody’s στις 15/9, με τον αυστηρό οίκο αξιολόγησης S&P στην αρχή του τελευταίου δεκαήμερου (20/10) του Οκτωβρίου. Αν όπως υποψιαζόμαστε έχουν παρεμβατική ισχύ στους αξιολογητές οι ιθύνοντες των μεγάλων επενδυτικών οργανισμών, σε καμία από αυτές τις, βάσει τακτικού χρονοδιαγράμματος, ημερομηνίες ορόσημα δεν θα υπάρξουν αποφάσεις που θα φέρουν την οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα. Η διαίσθησή μας, για να μην «μπλέξουμε» με ερωτήματα που θα απαιτούν εξηγήσεις εκτενώς για αυτή την αιρετική πρόβλεψή μας, οδηγεί στη συσχέτιση της αναβάθμισης με την εικόνα του χρέους των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης συνολικά, που θα ξεκαθαρίσει τον Δεκέμβρη.

Μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμη η Fed με τις αυξήσεις επιτοκίων. Ο Jerome Powell, από το Jackson Hole την Παρασκευή, δεν απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, δηλώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα «προχωρήσει προσεκτικά», εξετάζοντας τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά του πληθωρισμού. Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν μετά την ομιλία, αλλά το ίδιο και οι μετοχές. Δεν εξελίσσονται πάντα έτσι αυτά τα πράγματα, καθώς η αύξηση των επιτοκίων συνήθως επιβαρύνει τις μετοχές, ιδιαίτερα τις εταιρείες τεχνολογίας. Οι μέρες στα διεθνή είναι παράξενες.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Το κοντράστ

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ήταν ευκαιρία για να απολαύσουμε τη μεγαλοψυχία και την ωριμότητα των αθλητών, αν και νέοι οι περισσότεροι, με έκδηλη την αποδοχή του ευ αγωνίζεσθαι. Παρά τον έντονο ανταγωνισμό, κυρίως για ζητήματα που δεν αφορούν μόνο τα όσα συμβαίνουν εντός στίβου αλλά περισσότερο εκτός. Με σημαντικότερα θέματα αυτά των χορηγιών που γεμίζουν χρήμα τις καταθέσεις τους, ειδικά όταν κερδίζουν μετάλλια ή κάνουν παγκόσμια ρεκόρ. Στον αντίποδα της παραδειγματικής συμπεριφοράς των αθλητών βρίσκονται οι αντιδράσεις και τα μηνύματα που επιδιώκουν να στείλουν διάφοροι πολιτικοί ηγέτες στις μάζες των χωρών που κυβερνούν ή θέλουν να κυβερνήσουν. Δυο ηγέτες, που δεν έκρυψαν τη συμπάθεια που τρέφει ο ένας για τον άλλον, αποφάσισαν να προβούν σε διάχυση του θυμού τους σε παγκόσμια κλίμακα. Ο μεν με μια φωτογραφία και ο άλλος με ειρωνική δήλωση για νεκρό αντίπαλο. Δικαιολογείται συνεπώς η παρότρυνση, αν και δημοσιογράφος, στους παππούδες φροντίστε τα εγγόνια να αποφεύγουν ειδήσεις που είναι… μίσους διαφημίσεις.

Σοφοκλής Β’

Κατά κόσμον, Κώστας Ιωαννίδης