Skip to main content

Σοφόν το ασαφές: Ο Κερδώος Ερμής και οι πιέσεις στο φινάλε

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γ.Δ., ωστόσο, στις 13:00 είχε κέρδη της τάξης του 0,6%, με τζίρο 32,2 εκατ. ευρώ. Ο ιαπωνικός οίκος R&I Rating & Investment Information αναβάθμισε στις 31//7/2023 το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου, τοποθετώντας το στο «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+».

Πρωινές σκέψεις. Δεν θέλει ο Κερδώος Ερμής να χαλάσει η διάθεση για ρίσκο με τοποθετήσεις σε ελληνικές αξίες φέτος το καλοκαίρι, ακόμα και όταν υπάρχουν και λειτουργούν υπέρ της διόρθωσης η παράδοση, η θερινή ραστώνη και τα σημάδια πως η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει με τη νομισματική σύσφιγξη. Όλα αυτά ίσχυαν από τις 10:00 χθες. Παράλληλα, τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν συντονισμένα ανοδικά. Κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για τις μετοχές του ταμπλό. Διότι είναι ανταγωνιστικό τους το Χ.Α., αφού ανήκει στα αναδυόμενα. Οι βασικοί δείκτες στην Ευρωζώνη άνοιξαν σχεδόν επίπεδα, αλλά απέκτησαν γρήγορα ανοδική δυναμική που διεκόπη περίπου στις 12:00, προκαλώντας ελάττωση των κερδών.

Ο Γ.Δ., ωστόσο, στις 13:00 είχε κέρδη της τάξης του 0,6%, με τζίρο 32,2 εκατ. ευρώ. Ο ιαπωνικός οίκος R&I Rating & Investment Information αναβάθμισε στις 31//7/2023 το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου, τοποθετώντας το στο «ΒΒΒ-» από «ΒΒ+». Και πιθανά ο οίκος να μην είναι γνωστός στους ιδιώτες επενδυτές, αλλά οι ξένοι θεσμικοί μάλλον επηρεάζονται και από τον R&I. Για την ερμηνεία του κλίματος έως τις 15:15 ας προσθέσουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και η πιθανή επιστροφή στην ανάπτυξη παγκόσμια έφερε την ευνοϊκή αντιμετώπιση του πετρελαίου ως εμπορεύματος, προσφέροντας παράλληλα κέρδη σε ΕΛΠΕ και ΜΟΗ.

Ήρθε και η δήλωση προτίμησης στις τράπεζές μας από την Goldman Sachs και έδεσε… η κομπόστα προσωρινά. Τίποτε από όλα αυτά δεν αποτελεί στοιχείο που να εξασφαλίζει τη μονιμότητα στη διάθεση για ρίσκο. Ζούμε μέσα σε μια υπέροχη ασάφεια που προσφέρει χαρά στους τζογαδόρους και λύπη σε όλους όσοι υποστήριζαν, επηρεάζοντας ακόμα και διευθυντές μέσων ενημέρωσης ή χρηματιστηριακών εταιρειών, πως η ύφεση είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της νομισματικής σύσφιγξης. Στις 15:10 η αξία συναλλαγών ήταν πλέον 56 εκατ. και ο Γ.Δ. κέρδιζε 0,64% ευρισκόμενος στις 1.342,4 μονάδες. Στο ενδιάμεσο (στις 13:42) είχε χτυπήσει κορυφή στις 1.344,55, με κατώτερο τότε τις 1.335,5 μονάδες.

Μετά, ωστόσο, άρχισε το ξεφόρτωμα, ξεκινώντας από τις τράπεζες, με ρυθμούς συναλλαγών που ειδοποιούν πως και σήμερα θα υπάρχει συνέχεια των πιέσεων. Το χαμηλό ημέρας ήρθε με τις δημοπρασίες και έγινε τιμή κλεισίματος. Μια σταθερότητα στις προσυμφωνημένες συναλλαγές υπογραμμίζει την παροδικότητα των πιέσεων που θα επιτελέσουν θεάρεστο έργο για τους ιδιώτες επενδυτές και θα εκτονωθούν περίπου μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Τα κέρδη των ΜΥΤΙΛ και ΑΡΑΙΓ σε μέρες που εφαρμόζεται το «η μανούλα του Χωσέ δεν μετάνιωσε ποτέ», τονίζουν την ύπαρξη ειδικού ανοδικού momentum.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Απουσία προετοιμασίας

Με τις φωτιές ασχολούνται όλοι. Η άποψη της στήλης είναι γνωστή. Ως φυσικός, θεωρώ πως μεγάλο μέρος της ευθύνης για την απουσία προετοιμασίας αξίζει να αποδοθεί στους επιστήμονες-συμβούλους των ισχυρότερων ηγετών. Φοβήθηκαν μήπως γίνουν ενοχλητικοί ή δεν κατάλαβαν τους ρυθμούς της επιδείνωσης και άφησαν τον πλανήτη στην τύχη του, όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Για τα σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου «hot dry windy», που η βάπτισή του δεν λύνει το πρόβλημα που προκαλεί, θα περιμένουμε. Να ερωτηθούν οι ειδικοί, να αντιδράσουν οι πολιτικές δυνάμεις στις παραινέσεις τους και, μετά, ίσως σχολιάσουμε. Για την ώρα θα θέλαμε, απλώς, να κάνουν όλοι τη δουλειά τους. Άσχετο. Σχετίζεται με παρατήρηση στους κατακτητές του αργυρού μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του πόλο. Όχι και θλίψη, κύριοι, για τη δεύτερη θέση. Αμφιλεγόμενο παράδειγμα για νέους η βιασύνη για την κατάληξη στον απόλυτο θρίαμβο, ομάδας χωρίς ιστορικό προηγούμενο τέτοιας επιτυχίας. Αργώντας και παλεύοντας το χρυσό θα έρθει και θα μείνει.

Σοφοκλής Β’
Κατά κόσμον Κώστας Ιωαννίδης