Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ασάφεια στην τάση αυξάνει το ενδιαφέρον κατά την αναμονή των εκτιμήσεων της Fed

Nikos Libertas / SOOC

Για την ώρα οι πυρκαγιές δεν έχουν επηρεάσει τη διάθεση για ρίσκο στο ΧΑ εμφανώς και με ένταση.

Είμαστε βέβαιοι πως κάποιοι με εμπειρία και γνώσεις αλλά και απασχόληση που δεν επιτρέπει την παρακολούθηση των συναλλαγών διαρκώς, ωφελούνται από την επικοινωνία μας στον σχηματισμό της επενδυτικής τακτικής τους από τα σημεία που επιλέγουμε να αναφέρουμε. Δυο μέρες “κατασκήνωση” δεν είναι πολλές, αλλά με τέτοια δυναμική στην αγορά, μας… “πονάνε”.

Στα διεθνή

Η μάχη της Fed για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζει νέα εμπόδια.

Ο Έλον Μασκ λέει αντίο πουλάκι στο brand του Twitter.

Η Fed αντιμετωπίζει μια κομβική συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα καθώς οι προειδοποιήσεις για ύφεση αναβοσβήνουν στην Ευρώπη.

  • Η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ περιπλέκει την προσπάθειά της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ενώ μια ήπια οικονομική προσγείωση εξαρτάται από την ανοχή της κεντρικής τράπεζας σε τιμές σημαντικά υψηλότερες από ό,τι θα προτιμούσε.
  • Τα ομόλογα κέρδισαν και το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, μετά την απότομη πτώση των δεικτών PMI της ευρωζώνης που σηματοδότησε μια άσχημη έναρξη του τρίτου τριμήνου.
  • Οι εισροές παραγγελιών και οι προσδοκίες παραγωγής υποδεικνύουν την επιδείνωση της ύφεσης τους επόμενους μήνες.
  • Ο Έλον Μασκ άλλαξε το λογότυπο του Twitter, αντικαθιστώντας το χαρακτηριστικό μπλε πουλί του με ένα στυλιζαρισμένο X. Η διευθύνουσα σύμβουλος Linda Yaccarino είπε ότι αποτελεί μέρος μιας γενικής αναθεώρησης για τη δημιουργία μιας «παγκόσμιας αγοράς» με τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών, βίντεο και μηνυμάτων.
  • Η Apple ζητά από τους προμηθευτές να παράγουν περίπου 85 εκατομμύρια μονάδες iPhone 15 φέτος, σχεδόν σύμφωνα με το προηγούμενο έτος παρά την αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία και την προβλεπόμενη πτώση στην αγορά των smartphone. Ακόμα κι έτσι, πιθανότατα θα δει αύξηση στα έσοδα συνολικά, επειδή η Apple εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την τιμή για τα μοντέλα Pro.
  • Ο κίνδυνος είναι ότι μια ανθεκτική αγορά εργασίας ωθεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σηματοδοτήσουν περαιτέρω σύσφιξη πέρα από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων αυτής της εβδομάδας, θέτοντας σε κίνδυνο τις προβλέψεις για τα κέρδη της Wall Street, ειδικά για τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας.
  • Η Tesla τρέχει μπροστά από τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, πουλώντας περισσότερα EV στο πρώτο εξάμηνο από ό,τι η Volkswagen, η BMW, η Mercedes και η Porsche μαζί. Οι Γερμανοί δυσκολεύονται καθώς προβλήματα λογισμικού καθυστερούν βασικά μοντέλα και συμβάλλουν στη μείωση των πωλήσεων στην Κίνα.
  • Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα ανάγκασαν περίπου 19.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από περιοχές του νησιού της Ρόδου. Οι τουρίστες προσπαθούν τώρα να φύγουν από το νησί, με μερικούς να φορούν ακόμα μαγιό να στεγάζονται σε σχολεία και σε συνεδριακούς χώρους ξενοδοχείων. Εκκενώσεις γίνονται και στην Κέρκυρα.
  • Ο Τζέιμι Ντάιμον είναι το αφεντικό που θέλουν οι τραπεζίτες. Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg δήλωσε ότι θα προτιμούσε να εργαστεί για τον CEO της JPMorgan μεταξύ των επικεφαλής των έξι μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ. Η Τζέιν Φρέιζερ της Citi ήταν μια μακρινή δεύτερη.

Στην Αθήνα

Για την ώρα οι πυρκαγιές δεν έχουν επηρεάσει τη διάθεση για ρίσκο στο ΧΑ εμφανώς και με ένταση. Αυτό μαρτυρούσε η πλάγια κίνηση με συχνές εναλλαγές πρόσημου του μέσου όρου από τις 12:30 ως τις 14:17 με κάτω  όριο τις 1337,5 και άνω τις 1340,1 μονάδες.

Στις 15:00 με τον τζίρο μάλλον “καλοκαιρινό” στα 44,00 εκατ. ευρώ ο ΓΔ είχε αράξει στις 1341 μονάδες με ανώτερο μέρας τις 1341,61 μονάδες που είχε σημειώσει μισή ώρα νωρίτερα. Η εικόνα των συναλλαγών περιλάμβανε μάζεμα της προσφοράς επί τρίωρο και κατόπιν υπεροχή της ζήτησης στα τραπεζικά blue chip, με εξαίρεση τη μετοχή της ΠΕΙΡ που διατηρούσε οριακές απώλειες. Από την έναρξη οι θεσμικοί άσκησαν πιέσεις στις μετοχές των Τραπεζών που χαλάρωσαν μετά από τις τρεις πρώτες ώρες για να επανέλθουν πολύ πιο ήπιες στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και στις δημοπρασίες. Αυτές καθόρισαν και το πρόσημο της μεταβολής των βασικών δεικτών. Από την αγοραία συναίνεση το μήνυμα ήταν: Οι ενεργοί επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των Fed (26/7), ECB (27/7) και BoJ, εστιάζοντας στη ρητορική που θα χρησιμοποιήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες και μέχρι τότε θα τιμολογούν τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και το ρευστό πολιτικό σκηνικό που δημιούργησαν οι κάλπες στην Ισπανία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ακόμα και στις πτωτικές συνεδριάσεις οι αισιόδοξοι αναλυτές διατηρούν τις προσδοκίες τους χωρίς εκπτώσεις στους στόχους και επισημαίνουν αυτά που θεωρούν θεμέλια της ανοδικής δυναμικής.

Από την Eurobank Equities  ειδοποίησαν: “Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου είναι κάπως μειωμένη, υπό το φως των μικτών εταιρικών αποτελεσμάτων διεθνώς και των ανησυχιών για την επιβράδυνση της Οικονομίας της Κίνας”. Η Piraeus Sec γίνεται συγκεκριμένη ως προς τις προτιμήσεις: “Το ενδιαφέρον αυτήν την εβδομάδα θα εστιαστεί στη Μυτιληναίος και στην TITC, οι οποίες δημοσιεύουν αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου στις 27 Ιουλίου και αναμένονται ισχυρά”. Με  την Beta Sec. να σημειώνει: “Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον θα στηρίξει τα τρέχοντα επίπεδα, παρά τον εποχικά χαμηλότερο όγκο συναλλαγών”.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης διευθύνων Σύμβουλος της Fast Finance υπογράμμισε εμφατικά από χθες το πρωί: Κρίσιμο θεωρείται το γεγονός ότι το ΧΑ έχει αποκτήσει εδώ και καιρό την ποιότητα που του έλειπε, ώστε να πείθει πλέον και τους πιο δύσπιστους για την υγεία της τάσης και για τις σοβαρές προσδοκίες που έχει να συνεχίσει ανοδικά στο μεσοπρόθεσμο.

“Συνεδριάσεις με πολλά κερδισμένα χαρτοφυλάκια, και ελάχιστους διάσπαρτους πωλητές. Κάτι που μόνο θετικά μπορεί να μεταφρασθεί, αναγνωρίζοντας ότι οι εγκλωβισμένοι, πλέον, με υψηλότερες ή/και παλαιότερες τιμές κτήσης εκλείπουν. Επιτρέποντας έτσι στις μετοχές να κινούνται ανοδικά, ελλείψει σημαντικών αντιστάσεων.

Και πώς να μην εκλείψουν, αφού σχεδόν όλες οι μετοχές στο ταμπλό έχουν δει υψηλά 52 εβδομάδων, με ένα μεγάλο μέρος αυτών σε ιστορικά ή υπερπολυετή. Που δεν έχει νόημα να απαριθμούμε, πλέον.. Όπως δεν έχει νόημα να αναλωθούμε σε στατιστικά, όπως το +330% της ΠΕΙΡ και το +150% του ΜΥΤΙΛ στο έτος, το +40% της ΙΝΚΑΤ στον μήνα, το +110% των ΣΑΝ και ΓΚΜΕΖΖ στο εξάμηνο. Ή να αναφέρουμε την -συμβολικής σημασίας- απόφαση της Eurobank να «διώξει» το ΤΧΣ από πάνω της (καλά, οι άλλες τρεις έχουν βαρύτερο έργο)”.

Η περίοδος της τρομοκράτησης όσων τοποθέτησαν κεφάλαια στο χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά δεν έχουν πιστέψει μέσα τους βαθειά τις δυνατότητες που διαθέτει αυτό, κράτησε σε πρώτη φάση από τις 10:49 ως τις 12:55. Διότι τότε μηδενίστηκαν οι απώλειες του ΓΔ που συνόδευαν τη διαπραγμάτευσή του ως την ώρα που ο τζίρος έπιασε τα 25,5 εκατ. ευρώ. Οι πτωτικές μετοχές στον 25άρη ήταν τότε οι ΠΕΙΡ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ ΟΠΑΠ ΟΤΟΕΛ ΣΑΡ ΜΠΕΛΑ ΤΕΝΕΡΓ ΕΡΩΒ ΜΟΗ με μεταβολές από -0,98% ως -0,1%.  Στον αντίποδα για αντιστάθμιση της καθοδικής συνεισφοράς βρέθηκαν ΕΛΧΑ ΑΡΑΙΓ ΒΙΟ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΣΕΝΕΡ ΜΥΤΙΛ ΚΟΥΕΣ ΕΕΕ ΕΤΕ ΑΛΦΑ ΟΤΕ ΤΙΤC και ΛΑΜΔΑ.