Skip to main content

Χρηματιστήρια: Συγκρατημένη άνοδος με το βλέμμα σε εταιρικά κέρδη και ισπανικές εκλογές

INTIME – NEWS

Στηρίξεις από μεμονωμένους τίτλους

Οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν συγκρατημένες την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοίωναν εταιρικά αποτελέσματα, και έχοντας το βλέμμα στις ισπανικές εκλογές της Κυριακής.

Διατηρείται το θετικό κλίμα στην  Αθήνα, η οποία βρέθηκε σε υψηλά 9 ετών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,2% μέχρι το απόγευμα. Οι μετοχές των ορυχείων έχασαν 1,3%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου πρόσθεσαν 0,9%. Απώλειες 0,2% για τον DAX, κέρδη 0,25% για τον FTSE του Λονδίνου.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση 0,4% υψηλότερα, αν και ο τεχνολογικός κλάδος σημείωσε πτώση 2,5% λόγω των αδύναμων κερδών των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών.

Οι αμερικανικές μετοχές άνοιξαν υψηλότερα, καθώς ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average οδεύει προς τη δέκατη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν έξι χρόνια. Ο S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν επίσης άνοδο στις πρώτες συναλλαγές.

Πίσω στην Ευρώπη, το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ υπέστη βαρύ πλήγμα σε μια σειρά αναπληρωματικών εκλογών το βράδυ της Πέμπτης, χάνοντας δύο έδρες στο κοινοβούλιο από το Εργατικό Κόμμα και τους κεντρώους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Τα αποτελέσματα ήταν δυσοίωνα για το κυβερνών κόμμα του Σούνακ, καθώς προσβλέπει σε γενικές εκλογές στο τέλος του 2024.

Οι Ισπανοί προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή σε μια κρίσιμη διαδικασία πρόωρων γενικών εκλογών που λογικά τερματίσει την τετραετή θητεία του αριστερού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και να σηματοδοτήσει μια στροφή προς τα δεξιά στην έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η σεζόν των εταιρικών αποτελεσμάτων ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, όταν οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης, οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι ενεργειακοί κολοσσοί και οι κατασκευαστές αεροσκαφών αναμένεται να υποβάλουν τις εκθέσεις τους.