Skip to main content

Fed: Μετά από 10 αυξήσεις, αμετάβλητα τα επιτόκια

REUTERS/Leah Millis

Ωστόσο έστειλε μήνυμα ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί πιθανότατα κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα, με δύο αυξήσεις, μέχρι το τέλος του έτους.

Αμετάβλητα διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), -στο 5-5,25%- έπειτα από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, στέλνοντας παράλληλα, το μήνυμα ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί πιθανότατα κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα, με δύο ακόμη αυξήσεις, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σε ένα εύρος 5,50%-5,75%

Η θετική αντίδραση της Federal Reserve προέκυψε, λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού τον Μάιο, στο 4% , στο χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων δύο περίπου ετών, όπως έδειξαν τα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας.

«Η διατήρηση του εύρους στόχου σταθερού σε αυτή τη συνεδρίαση επιτρέπει στην Επιτροπή να αξιολογήσει πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική» αναφέρεται σε ανακοίνωση της FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ).

Περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων “θα λαμβάνουν υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις διακυμάνσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις”, αναφέρεται ακόμη.

Τα μέλη του FOMC ενέκριναν ομόφωνα την κίνηση της Τετάρτης, αν και παρέμεινε σημαντική διαφωνία μεταξύ των μελών. Δύο μέλη ανέφεραν ότι δεν βλέπουν αυξήσεις φέτος, τέσσερα προβλέπουν μία ακόμη, και εννέα μέλη, αναμένουν δύο.

Μοχάμεντ Ελ Εριάν: Η Fed θα κάνει μεγάλο λάθος αν δεν προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων

η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή της να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια ), αν και τα περισσότερα μέλη της προβλέπουν ότι θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση μέχρι τα τέλη του 2023.

Η Fed αναθεώρησε προς τα επάνω, στο 1%, την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το 2023 (από 0,4% που προέβλεπε τον Μάρτιο) και μείωσε στο 3,2% (από 3,3%) την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό.