Skip to main content

ΗΠΑ: Σε χαμηλό δύο ετών ο πληθωρισμός για τον Μάιο, στο 4%

REUTERS/Lucy Nicholson/

Σημαντική επιβράδυνση στα στοιχεία

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάιο στο χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων δύο περίπου ετών, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε μόλις 0,1% για το μήνα, μειώνοντας το ετήσιο επίπεδο στο 4%. Αυτή η 12μηνη αύξηση ήταν η μικρότερη από τον Μάρτιο του 2021, όταν ο πληθωρισμός μόλις είχε αρχίσει να αυξάνεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 41 ετών.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, η εικόνα δεν ήταν τόσο αισιόδοξη.

Ο βασικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,4% τον μήνα και εξακολουθούσε να είναι αυξημένος κατά 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, γεγονός που δείχνει ότι, ενώ οι πιέσεις στις τιμές έχουν κάπως χαλαρώσει, οι καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση.

Η διολίσθηση των τιμών της ενέργειας κατά 3,6% βοήθησε να συγκρατηθεί η αύξηση του ΔΤΚ για το μήνα. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μόλις κατά 0,2%. Ωστόσο, η αύξηση κατά 0,6% των τιμών στέγασης ήταν ο μεγαλύτερος συντελεστής της αύξησης για το σύνολο των στοιχείων, ή αλλιώς για την κεντρική μέτρηση του ΔΤΚ. Το κόστος που σχετίζεται με τη στέγαση αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης του δείκτη.

Αλλού, οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 4,4%, όπως και τον Απρίλιο, ενώ οι υπηρεσίες μεταφορών αυξήθηκαν κατά 0,8%.

naftemporiki.gr