Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ώθηση και ισχυρά κέρδη μετά τη συμφωνία για το χρέος στις ΗΠΑ

Intime News

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τα χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο το πρωί της Πέμπτης, εν μέσω ελπίδων ότι το δράμα για το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους εισέρχεται στο τελικό του στάδιο. Κέρδη 0,73% στην Αθήνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,7% μακριά από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Οι περισσότεροι κλάδοι κέρδισαν, με τις μετοχές των μέσων ενημέρωσης να ενισχύονται κατά 1,5%. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες έχουν επωφεληθεί από την πρόσφατη αβεβαιότητα, υποχώρησαν κατά 0,24%. Στο +1,18% ο γερμανικός DAX.

Στο 4,1% υποχώρησε ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο 2023, από 4,3% τον Απρίλιο και 8,5% τον προηγούμενο Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Κατά την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Μάιο στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία την εβδομάδα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία έδειξαν όλες επιβράδυνση της αύξησης των τιμών, σημαντικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη από τους αναλυτές. Ο πληθωρισμός στην Ιταλία ήταν υψηλότερος από τις προβλέψεις, αλλά και πάλι μειώθηκε.

Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ και την επιβολή ανώτατου ορίου στις κυβερνητικές δαπάνες πέρασε με 314-117 στη Βουλή των Αντιπροσώπων αργά την Τετάρτη. Οι νομοθέτες ελπίζουν ότι θα περάσει τώρα από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς εντός 48 ωρών, πριν από την προθεσμία της 5ης Ιουνίου για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας.

Ακολουθούν εβδομάδες πολιτικής διαμάχης που επιβάρυνε τις αγορές, αλλά δεν προκάλεσε ευρύ πανικό, με μια συμφωνία να θεωρείται πάντα το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών μετοχών ήταν ελαφρώς χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παρακολουθήστε την πορεία των αγορών εδώ

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: «Πέρασε» από την Βουλή των Αντιπροσώπων η συμφωνία για το όριο του χρέους