Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ράλι 6% στην Αθήνα λόγω εκλογών, αστάθεια στην Ευρώπη με τις ΗΠΑ στο επίκεντρο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Άλμα για τον Γενικό Δείκτη με οδηγό τις τράπεζες

Με ισχυρά κέρδη 6,09% στις 1.201 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το συντριπτικό υπέρ της κυβέρνησης εκλογικό αποτέλεσμα. Επικεφαλής της κούρσας οι τράπεζες. Στην Ευρώπη επικρατεί επιφυλακτικότητα με το βλέμμα στις συνομιλίες του Τζο Μπάιντεν με τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρέμεινε σταθερός στις απογευματινές συναλλαγές μετά από οριακά κέρδη μέχρι το πρωί. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε παρά το κλείσιμο ρεκόρ της Παρασκευής, σημειώνοντας πτώση 0,4%.

Στη Wall Street S&P 500 σημείωσε ελαφρά άνοδο, ενώ ο Dow Jones έχασε 170 μονάδες. Ο Nasdaq Composite κέρδισε 0,4%.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ τη Δευτέρα, καθώς η χώρα πλησιάζει σε πιθανή χρεοκοπία, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι να έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο.

Την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι θα πρέπει να γίνουν «δύσκολες επιλογές» για το ποιοι λογαριασμοί θα μείνουν απλήρωτοι εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους και επιβεβαίωσε την προειδοποίησή της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν ήδη από την 1η Ιουνίου.

Το φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, η αναβάθμιση του δημόσιου χρέους της Ιρλανδίας και η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των ευρωπαϊκών επιτοκίων, έχουν συμβάλει στην αντιστάθμιση ορισμένων αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει το ευρώ. Η πληθώρα θετικών τίτλων βοήθησε στα κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου και της λίρας μετά από εβδομάδες απωλειών. Ενισχύθηκε έως και 0,2% το πρωί της Δευτέρας στα 1,0830 δολάρια.

Εν τω μεταξύ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς η επιφυλακτικότητα γύρω από τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα αντιστάθμισαν τη στήριξη από τη μείωση των προμηθειών από τον Καναδά και τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent υποχώρησαν κατά 73 σεντς ή 0,97% στα 74,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Ιουλίου, υποχώρησε κατά 73 σεντς ή 1,02% στα 70,96 δολάρια. Το συμβόλαιο του WTI για τον Ιούνιο , το οποίο λήγει αργότερα τη Δευτέρα, υποχώρησε κατά 87 σεντς στα 70,68 δολάρια το βαρέλι.