Skip to main content

Πετρέλαιο: Πτώση 1%, με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις για το αμερικανικό χρέος

REUTERS/Nick Oxford

Στα 74,85 δολάρια το βαρέλι το μπρεντ

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς η επιφυλακτικότητα γύρω από τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα αντιστάθμισαν τη στήριξη από τη μείωση των προμηθειών από τον Καναδά και τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Brent υποχώρησαν κατά 73 σεντς ή 0,97% στα 74,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Ιουλίου, υποχώρησε κατά 73 σεντς ή 1,02% στα 70,96 δολάρια. Το συμβόλαιο του WTI για τον Ιούνιο , το οποίο λήγει αργότερα τη Δευτέρα, υποχώρησε κατά 87 σεντς στα 70,68 δολάρια το βαρέλι.

Οι αδύναμες εκθέσεις οικονομικών στοιχείων από την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο και νούμερο 2 καταναλωτή πετρελαίου, ανέφεραν οι αναλυτές.

Την περασμένη εβδομάδα, και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κέρδισαν περίπου 2%, το πρώτο εβδομαδιαίο κέρδος τους εδώ και πέντε εβδομάδες, αφού οι θηριώδεις πυρκαγιές απέκλεισαν μεγάλες ποσότητες προσφοράς αργού στην Αλμπέρτα του Καναδά.

Ο αντίκτυπος των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, γίνεται επίσης αισθητός αφού τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs και της JP Morgan.

Οι συνολικές εξαγωγές αργού και προϊόντων πετρελαίου από τον όμιλο έπεσαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τις 16 Μαΐου, δήλωσε η JP Morgan, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα μειωθούν πιθανότατα μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Το Σάββατο, η G7 υποσχέθηκε στην ετήσια συνάντηση των ηγετών της να ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράκαμψης από τη Ρωσία των ανώτατων ορίων τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων «αποφεύγοντας παράλληλα τις δευτερογενείς επιπτώσεις και διατηρώντας τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό».

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Οι κάλπες έφεραν άλμα 6,6% και εκρηκτικό τζίρο