Skip to main content

Χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα στην σκιά των διαπραγματεύσεων για το όριο του χρέους

«Παράθυρο» για συμφωνία άφησε ωστόσο χθες ο Μακάρθι.

Οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν μικτά πρόσημα την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ. Απώλειες 0,18% για τον Γενικό Δείκτη στην Αθήνα, με τις τράπεζες στο -0,55%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,16%. Στο +0,3% ο DAX στη Φρανκφούρτη, οριακές μεταβολές για τον γαλλικό δείκτη CAC.

Στη Wall Street, ο Dow Jones διαπραγματεύτηκε 91 μονάδες υψηλότερα, ή 0,3%. Ο S&P 500 κέρδισε 0,2% και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,1%.

Στο τέλος της συνάντησης μεταξύ του προέδρου και των ηγετών του Κογκρέσου την Τρίτη, ο πρόεδρος της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι είπε ότι τώρα υπάρχει ένα «καλύτερο έδαφος» για περαιτέρω συνομιλίες, λέγοντας ότι «είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας». Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν ακύρωσε ένα δεύτερο σκέλος ενός επερχόμενου διεθνούς ταξιδιού για να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις.

Ο  Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε τις προγραμματισμένες επισκέψεις του στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα  μετά τη σύνοδο κορυφής των G7 στη Χιροσίμα, λόγω της διαμάχης που μαίνεται στο Κογκρέσσο  για την αύξηση του ορίου χρέους. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν θα επιστρέψει την Κυριακή στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει σε συναντήσεις με τους ηγέτες του Κογκρέσου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της G7 στην Ιαπωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να  διασφαλίσει ότι το Κογκρέσο θα λάβει έγκαιρα μέτρα για να αποτρέψει μια χρεοκοπία της χώρας.

Η μετοχή της Commerzbank υποχώρησε κατά 5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της τράπεζας. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα του αναμενόμενου, με τα καθαρά κέρδη να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στο τρίμηνο. Η τράπεζα αύξησε επίσης τις προβλέψεις της στα 7 δισ. ευρώ (7,6 δισ. δολάρια) για το τρέχον έτος, από την προηγούμενη πρόβλεψη των 6,5 δισ. ευρώ.

Η UBS αναμένει πλήγμα 17 δισ. δολαρίων από την εξαγορά της Credit Suisse, ανέφερε η ελβετική τράπεζα σε παρουσίασή της. Ταυτόχρονα όμως η UBS προετοιμάζεται για ένα εκτιμώμενο κέρδος 34,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα της επείγουσας εξαγοράς της Credit Suisse ενώ προειδοποιεί ότι μπορεί να χάσει δισεκατομμύρια σε πιθανό νομικό και ρυθμιστικό κόστος από τη διάσωση του πρώην αντιπάλου της.