Skip to main content

Χρηματιστήρια: Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, στο επίκεντρο τα αποτελέσματα της Societe Generale

Στάση αναμονής στην Αθήνα. Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall Street.

Συντηρητικά κινήθηκε σήμερα Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών (+0,03%) στις 1.122 μονάδες, με το βλέμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.  Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν άνοδο, παρά μια μέχρι στιγμής αρνητική εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα κέρδη και τα μακροοικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,4% στις απογευματινές συναλλαγές, με τις τράπεζες να ενισχύονται κατά 1,1% και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου να κερδίζουν 1,1%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν πτώση 0,6%. Στο +0,46% ο γερμανικός DAX.

Η γαλλική Societe Generale ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, και η μετοχή της σημείωσε άλμα  2%. Τα κέρδη της γερμανικής Allianz δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες, αλλά η εταιρεία σημείωσε αύξηση κερδών κατά 329%, καθώς τα περυσινά αποτελέσματα επηρεάστηκαν από πρόστιμα και διακανονισμό για ένα από τα αμερικανικά ταμεία της.

Οι μετοχές του ελβετικού ομίλου ειδών πολυτελείας Richemont σημείωσαν άνοδο έως και 7,5% σε ιστορικό υψηλό, αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τα κέρδη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ανάπτυξη 0,1% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αλλά απροσδόκητη πτώση 0,3% τον Μάρτιο, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη μια ευρέως αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%, καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που παραμένει πάνω από το 10%. Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι δεν αναμένει πλέον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιέλθει σε ύφεση φέτος, αφού προηγουμένως είχε προβλέψει τη μακροβιότερη ύφεση της χώρας.

Οι μετοχές της Wall Street προσπαθούν να βρουν κατεύθυνση την Παρασκευή, καθώς οι ανησυχίες γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες και την αμερικανική οικονομία επιδείνωσαν το επενδυτικό κλίμα. Ο βιομηχανικός  Dow Jones διαπραγματεύτηκε μόλις 21 μονάδες υψηλότερα, ή 0,07%. Ο S&P 500 κέρδισε περίπου 0,01% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,2%.

Διαβάστε ακόμη

Νάγκελ (Bundesbank): Η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική σύσφιξη μετά το καλοκαίρι