Skip to main content

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων κατά ακόμα 25 μονάδες βάσης

Δεν αναμένει πλέον ύφεση της οικονομίας.

Σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) την Πέμπτη, ανακοινώνοντας αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την δωδέκατη διαδοχική αύξηση επιτοκίων που ανεβάζει το τραπεζικό επιτόκιο από το 4,25% στο 4,5%.

Στη συνοδευτική της έκθεση, η κεντρική τράπεζα γνωστοποίησε επίσης τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι δεν αναμένει πλέον ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα εισέλθει σε ύφεση φέτος.

Ωστόσο, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πιο αργά από ό,τι ήλπιζε, κυρίως λόγω των απροσδόκητα μεγάλων και επίμονων αυξήσεων των τιμών των τροφίμων.

«Εάν υπήρχαν ενδείξεις για πιο επίμονες πιέσεις, τότε θα απαιτούνταν περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η BoE.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1%, σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, λόγω των επίμονα υψηλών λογαριασμών τροφίμων και ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε κατά 5,7%, παραμένοντας αμετάβλητος, γεγονός που υπογραμμίζει τον κίνδυνο για τον οποίο ανησυχεί η κεντρική τράπεζα.