Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το σχετικά ουδέτερο διεθνές κλίμα επιτρέπει αποτύπωση του λόγω ανόδου «άγχους»

Το βασικό χαρακτηριστικό που ανέβασε το αγοραστικό ενδιαφέρον για μια σειρά μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν αρχικά η προεξόφληση σειράς θετικών εκτιμήσεων από τις διεθνείς επενδυτικές Τράπεζες σχετικά με τις Αθηναϊκής αγοράς. 

Όταν οι αγορές ζαλίζουν με τη μεταβλητότητά τους υπογραμμίζεται η απουσία σαφούς κατεύθυνσης και επιτρέπουν στους θεσμικούς να κινηθούν με βάση τα γεγονότα στο εσωτερικό.

Στα διεθνή

Μια παράξενη διαπραγμάτευση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που οι αναλυτές στα μεγάλα μέσα οικονομικής ενημέρωσης την απέδωσαν στο πτωτικό γύρισμα των ΣΜΕ για τους δείκτες της Wall Street. Μετά τις 15:00 είχαν όλα  πτωτικές μεταβολές. Ο FTSE100 πιθανά γιατί οι αρμόδιοι της Τράπεζας της Βρετανίας αύξησαν κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια και έστειλαν σήμα πως η αύξησή τους θα συνεχιστεί.

Δεν προέκυψε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες του Κογκρέσου συμφώνησαν να συγκεντρωθούν ξανά την Παρασκευή και να ξεκινήσουν συνομιλίες σε επίπεδο προσωπικού.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα, για να συζητήσουν τον κίνδυνο περισσότερων τραπεζικών πτωχεύσεων, την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και την απειλή χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Ο Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να αντιδράσουν υπερβολικά στην απάντησή τους στην αναταραχή των περιφερειακών τραπεζών με περισσότερους κανόνες και απαιτήσεις, αλλά υποστήριξε επίσης την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων τραπεζικών μετοχών. Ο διευθύνων σύμβουλος χαρακτήρισε το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους δυνητικά καταστροφικό και προειδοποίησε για πανικό όσο πλησιάζουν οι ΗΠΑ σε χρεοκοπία.

Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ θα πληρώσουν δισεκατομμύρια σε ένα σχέδιο για την αναπλήρωση της ασφάλισης καταθέσεων.

Ο Andrew Bailey είπε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της BOE μπορεί να πλησιάσουν στο τέλος τους.

Οι αποδόσεις των ομολόγων και οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν λόγω αδύναμων οικονομικών δεδομένων.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έκαναν ένα βήμα προς την εκτόνωση της έντασης, καθώς ο Τζέικ Σάλιβαν και ο Γουάνγκ Γι συναντήθηκαν στη Βιέννη. Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις διήμερες συνομιλίες «ουσιαστικές και εποικοδομητικές». Οι κινεζικές μετοχές που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο αυξήθηκαν λόγω των ειδήσεων. Εν τω μεταξύ, ένα προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ δείχνει ότι το μπλοκ δεν θέλει να παρασυρθεί σε μια σινο-αμερικανική σύγκρουση «μηδενικού αθροίσματος».

First in, first out είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι λογιστές για την παρακολούθηση των αποθεμάτων. Φαίνεται επίσης να ισχύει για τις αναδυόμενες αγορές στον παγκόσμιο κύκλο των επιτοκίων.

Η Nomura τις τελευταίες ημέρες εγκατέλειψε την τελευταία έκκλησή της για αύξηση επιτοκίων για την Ασία – αυτή ήταν για τις Φιλιππίνες – και τώρα στρέφεται προς τη χρονική στιγμή των μειώσεων. Η Νότια Κορέα θεωρείται μεταξύ των προηγούμενων κινήσεων, η οποία ξεκινά τον Αύγουστο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος Rob Subbaraman.

Πολλές αναπτυσσόμενες αγορές που ενήργησαν νωρίς για να συσφίξουν την πολιτική τους έχοντας υπόψη τα διδάγματα από προηγούμενες περιόδους υπερπληθωρισμού κατάφεραν η ζημιά από τον πιο επιθετικό κύκλο της Fed από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν εκπληκτικά περιορισμένη.

Οι επενδυτές τοποθέτησαν 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους αναδυόμενων αγορών τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, με τα περισσότερα από αυτά να κατευθύνονται σε προορισμούς εκτός της Κίνας.

Ο νέος δανεισμός της Κίνας ήταν πολύ χειρότερος από τον αναμενόμενο τον Απρίλιο. Τα στοιχεία προσθέτουν σημάδια αδυναμίας, επομένως «μια μείωση των επιτοκίων φαίνεται επικείμενη το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Guotai Junan, Zhou Hao. Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις εκτιμήσεις του για τη χρήση πετρελαίου για τη χώρα.

Η αγορά κατοικίας της Κίνας υποχωρεί μετά από μια σύντομη ανάκαμψη, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές προκλήσεις της χώρας. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών ήταν θλιβερές κατά τη διάρκεια του πενθήμερου διαλείμματος της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι λιγότερο εποχικές πωλήσεις υπαρχόντων κατοικιών ήταν ακόμη χειρότερες.

Η σύλληψη του Imran Khan από την υπηρεσία κατά των μοσχευμάτων του Πακιστάν κρίθηκε παράνομη από το ανώτατο δικαστήριο του έθνους, το οποίο διέταξε την απελευθέρωση του πρώην πρωθυπουργού. Θα βρίσκεται υπό δικαστική κράτηση μέχρι να παρουσιαστεί σήμερα στο δικαστήριο. Η ρουπία έπεσε σε ιστορικό χαμηλό νωρίτερα αφού η κυβέρνηση κάλεσε τον στρατό να καταπνίξει τις διαδηλώσεις.

Τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό της Κίνας τον Απρίλιο δεν μπορεί να ζηλέψει κανείς, γράφει ο Daniel Moss. Το μικρό κέρδος του ΔΤΚ και η πτώση του ΔΤΚ αντανακλούν τη χαμηλότερη ζήτηση σε σημαντικά τμήματα της οικονομίας, ιδιαίτερα τη μεταποίηση και τις εξαγωγές. Η PBOC θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, μόνο και μόνο για να δείξει ότι οι αρμόδιοι δίνουν προσοχή. Η προστασία του Πεκίνου για την ανάκαμψή είναι σημαντική για τον κόσμο.

Ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει και απαιτείται ακόμη περισσότερη δράση, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ. Εν τω μεταξύ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Joachim Nagel είπε ότι η ΕΚΤ μπορεί να πλησιάζει στο τελευταίο σκέλος του ιστορικού κύκλου της αύξησης των επιτοκίων της.

Έρχεται: Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε μια έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις τιμές καταναλωτή τον Απρίλιο, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ουάσιγκτον αργότερα

Η αλλαγή των θέσεων εργασίας απέδωσε καρπούς σε εκατομμύρια Βρετανούς μεσαίου εισοδήματος τον περασμένο χρόνο, με τους μισθούς να φτάνουν τελικά τον πληθωρισμό σε ολόκληρη τη χώρα, δείχνει η ανάλυση δεδομένων του Bloomberg.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα επικράτησε η κυριαρχία της ζήτησης για τις μετοχές του FTSE25 ως τις 10:55. Το βασικό χαρακτηριστικό που ανέβασε το αγοραστικό ενδιαφέρον για μια σειρά μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν αρχικά η προεξόφληση σειράς θετικών εκτιμήσεων από τις διεθνείς επενδυτικές Τράπεζες σχετικά με τις Αθηναϊκής αγοράς.

Οι εντολές που εισήχθησαν στο σύστημα όρισαν για μικρό χρονικό διάστημα  ανοδική  κίνηση του ΓΔ  ως τις 10:53. Μετά δε από τις 10:55 είχε ξεκινήσει μια κίνηση με σταθερή καθοδική κλίση ως τις 11:40 που έστειλε τον μέσο όρο στη ζώνη που όρισαν ως ανώτερο στις 1129 μονάδες και χαμηλό τις 1127 περίπου Η πλάγια κίνηση μεταξύ αυτών των ορίων κράτησε από τις 11:20 ως τις 12:55. Αμέσως μετά οι κινήσεις των θεσμικών λειτούργησαν  υπέρ διεύρυνσης των απωλειών του μέσου όρου που κατέληξε στις 13:25 στις 1124 μονάδες. Μια αντίδραση τον έφερε στις 14:30 στη ζώνη μεταξύ των 1126 και 1128,5 όπου απόκτησε πλάγια κίνηση ως τις 15:Α20.

Εβδομήντα λεπτά πριν την έναρξη  των δημοπρασιών, με επιστροφή της πτωτικής τάσης που ειδοποιούσαν τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών  στις ΗΠΑ, και ενώ στην Ευρώπη προκλήθηκε  υποχώρηση των δεικτών και απώλειες μετά από οριακά κέρδη που επηρέασαν τις συναλλαγές την Αθήνα ξεκίνησε εκ νέου αναζήτηση πυθμένα ορίστηκε στις 16:59.  Ο ΓΔ αφέθηκε στις 1121,28 μονάδες στις 17:00 και στο πέρας, με νευρικότητες ως τα  τελευταία λεπτά των δημοπρασιών του προσέθεσαν περίπου μια μονάδα και τελικά οι ισχυροί θεσμικοί οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του ΓΔ στις 1122,41 από 1131,21 μονάδες ήτοι με απώλειες -0,78% ή 8,8 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της 10/5/23.

Σημαντική υποστήριξη στους βασικούς δείκτες δόθηκε από την ΕΕΕ (+1,11%), αφού κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά 15 μηνών, με την κεφαλαιοποίησή της να προσεγγίζει τα 11 δις  ευρώ. Απομένουν πλέον άλλες 6 συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Παράλληλα συνεχίζεται και μάλιστα μεγαλύτερα βήματα, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στιςν αγορές ομολόγων. Η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου στο 3,883, στο 3,375% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,970% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία δημοσιεύεται δύο φορές τον χρόνο, από τη Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέφεραν: “O Ελληνικός Τραπεζικός τομέας καλείται να προσαρμοστεί άμεσα, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κεφαλαιακής επάρκειας και η επίτευξη διατηρήσιμης κερδοφορίας. Το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο των δανείων (Δεκέμβριος 2022: 8,7%) μειώθηκε, αλλά παραμένει σημαντικά υψηλότερο του αντίστοιχου Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συνεπώς, οι ενέργειες των Τραπεζών θα πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω σύγκλιση”.

Οι αναλυτές ειδοποιούν

Από την Eurobank Equities: “Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει, μετά από ένα μεγάλο σερί ανοδικών συνεδριάσεων, εν μέσω μικτών τάσεων στις Παγκόσμιες Αγορές”.

Η  Euroxx Sec. εκτιμά: “Περιμένουμε οι επιλεκτικές κινήσεις να συνεχιστούν. Η ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI σήμερα το βράδυ θα είναι στο επίκεντρο.

Η Beta Sec. σημειώνει: “Καθώς ο Γενικός Δείκτης πλησιάζει το υψηλό εννέα ετών, η δυναμική μπορεί να χάσει έδαφος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διατηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον ισχυρό, απορροφώντας τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Περιμένουμε η TITC να μείνει στο επίκεντρο, μετά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου”.