Skip to main content

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η ανεξαρτησία των επενδυτικών κριτηρίων περνά από τις Τράπεζες

Intime News

Επιφυλάξεις αλλά και αισιοδοξία προκαλεί η εκτίμηση πως η ανάπτυξη της χώρας δεν θα συναντήσει τα εμπόδια που πιθανά θα υπάρξουν για τις αναπτυγμένες οικονομικά στην ευρωζώνη.

Μπορεί πολλοί να μην το μετρούν αλλά το γεγονός πως οι ισχυροί θεσμικοί έστειλαν τον ΓΔ κάτω από τις 1122 μονάδες (οροφή για πολλούς αναλυτές), ενώ στις 17:00 τον πάρκαραν στις 1123,68 είναι ενός είδους προστασία των βιαστικών και υπεραισιόδοξων.

Στα διεθνή

·        Το αδιέξοδο στην υπόθεση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ θολώνει τις οικονομικές προοπτικές. Ο Austan Goolsbee της Fed δήλωσε ότι η πολιτική διαμάχη θα κάνει πολύ πιο δύσκολη τη δουλειά της κεντρικής τράπεζας καθώς προσπαθεί να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα.

·        Η Τζάνετ Γέλεν κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους που απαίτησαν «δρακόντειες» περικοπές δαπανών, λέγοντας στο CNBC ότι ο πρόεδρος θα αναγκαστεί να λάβει αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο.

·        Ένα σημάδι αισιοδοξίας από τον Bill Gross: Ο πρώην CIO της Pimco συνέστησε την αγορά βραχυπρόθεσμων γραμματίων του Δημοσίου, αναμένοντας ότι το ζήτημα θα επιλυθεί τελικά.

·        Η Fed δημοσίευσε δύο έρευνες που δείχνουν την οικονομική αδυναμία. Οι τράπεζες των ΗΠΑ ανέφεραν αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού και ασταθή ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο, επεκτείνοντας μια τάση που ξεκίνησε πριν από την πρόσφατη πίεση του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι οι ανησυχίες των δανειστών για επιβράδυνση της ανάπτυξης θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν σε ακόμη λιγότερα δάνεια, επιταχύνοντας την ύφεση.

·        Η βουτιά στα δεδομένα για την βιομηχανική δραστηριότητα της Γερμανίας μπορεί να υποδηλώνει βαρεία ύφεση.

·        Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 3,4%, περισσότερο από την αναμενόμενη πτώση 1,5%. Η μείωση ήταν ιδιαίτερα έντονη στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

·        Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz προειδοποιεί για μια «στιγμή Minsky». Το “Minsky moment” είναι μια ξαφνική κατάρρευση αγορών και οικονομιών που είναι γαντζωμένες στο χρέος. Είναι αρκετή για να ανατριχιάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

·        Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου θα αναθεωρηθεί χαμηλότερα.

·        Ο δείκτης εμπιστοσύνης των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ ήταν επίσης χειρότερος από το αναμενόμενο, υποχωρώντας στο -13,1 αυτόν τον μήνα.

·        Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μήνες αναπροσαρμογών της αγοράς που επισκιάζονται από την απειλή ενός νέου «οικονομικού ατυχήματος», σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Allianz, Ludovic Subran. Όλα τα συστατικά μιας στιγμής Minsky είναι στη θέση τους, είπε, αναφερόμενος στην περιγραφή του Hyman Minsky για μια απότομη πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων μετά από συσσώρευση χρέους.

·        Η Ρωσία έχει δεσμεύσει περίπου 500.000 στρατιώτες στον πόλεμο, ανέφερε η Washington Post. Η ομάδα μισθοφόρων Wagner είπε ότι της υποσχέθηκαν περισσότερα πυρομαχικά. Η Ουκρανία είπε ότι κατέρριψε και τα 35 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν στόχο το Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στην Αθήνα

Διαπιστώσαμε ότι υπήρξε διατήρηση των επιφυλάξεων, αλλά και της αισιοδοξίας που προκαλεί η εκτίμηση πως η ανάπτυξη της χώρας δεν θα συναντήσει τα εμπόδια που πιθανά θα υπάρξουν για τις αναπτυγμένες οικονομικά στην ευρωζώνη. Με τη γνωστή δε και προσφάτως αναλυθείσα μέριμνα των ισχυρών θεσμικών, να διατηρούν τον σεβασμό στα μηνύματα που δίνουν τα εργαλεία της στατιστικής για τις αποτιμήσεις των blue chip, είχαμε χθες στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος ένα κούρεμα της τιμής του ΓΔ.

Με τζίρο ελεύθερων συναλλαγών στα 68 εκατ. ευρώ, η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξε στους ρυθμούς τους κάποια σοβαρή διαφοροποίηση. Συνεπώς είμαστε πάλι στη φάση Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει και αν κρίνουμε από την εικόνα των μετοχών του δείκτη της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, οι εγχώριοι επενδυτές πήραν θάρρος και τοποθετήθηκαν σε αυτές αφήνοντας με σοβαρές απώλειες μόλις μια στις τρεις πτωτικές.

Ο κλάδος των Τραπεζών οδήγησε την άνοδο. Είδαμε τρεις από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες με ημερήσια κέρδη πάνω από +3%, ενώ στην παρέα των blue chip με την μεγαλύτερη άνοδο τοποθετήθηκαν με βάση το αγοραστικό ενδιαφέρον οι ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, αφού ενισχύθηκαν περισσότερο από +2%.

Όποιος κοιτάξει από το site της Ν τα τελευταία 10 κλεισίματα διαπιστώνει στη ΔΕΗ εναλλαγή πρόσημου ανά δυο συνεδριάσεις, με 6 πτωτικές και 3 ανοδικές. Για τη ΛΑΜΔΑ διαπιστώνεται παρόμοια εικόνα με 5 πτωτικές και 3 ανοδικές. Λίγο διαφέρει η μεταχείριση της ΑΡΑΙΓ με εναλλαγή πρόσημου ανά δυο συνεδριάσεις στις τέσσερις τελευταίες, ενώ στις 10 είχε 4 πτωτικές και 6 ανοδικές. Παρόμοια με της ΔΕΗ ήταν επίσης η εικόνα των κλεισιμάτων της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και όλα αυτά τα παρουσιάζουμε, για να γίνει κατανοητή η τακτική των ισχυρών χεριών της εγχώριας αγοράς.

Από την Optima Bank ανέφεραν: “Αναμένουμε ότι οι θετικές διεθνείς τάσεις θα προσφέρουν στήριξη στο Χ.Α., με τους επενδυτές να εστιάζουν στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023”.

Η Piraeus Sec. υπογράμμισε: “Οι προοπτικές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες, βοηθούμενες από τη βελτιωμένη διάθεση στο εξωτερικό και την ικανοποιητική, μέχρι στιγμής, κερδοφορία των Εταιρειών της Εγχώριας Αγοράς. Η ΑΛΦΑ +3,05% είναι η δεύτερη Τράπεζα που δημοσιεύει αποτελέσματα σήμερα, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, ενώ η TITC θα ανακοινώσει την Πέμπτη”, επισημαίνει

Η Euroxx Sec. εκτιμά: Περιμένουμε η Ελληνική Αγορά να παραμείνει σε θετικό έδαφος. Οι Τράπεζες θα δώσουν τον τόνο”.

Από την Beta Sec. επιχείρησαν προσγείωση προσδοκιών: “Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν μπορούν να αποκλειστούν. Ωστόσο, δεν περιμένουμε σημαντική υποχώρηση, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου παρέχουν ‘δίχτυ ασφαλείας’ στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι επικείμενες πληρωμές μερισμάτων, προσφέρουν επίσης κίνητρο διακράτησης μεσοπρόθεσμα”.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ:  “Η υπέρβαση των 1100, μονάδων προϊδεάζει για επικείμενη αναμέτρηση με το υψηλό έτους, τις 1133 μονάδες του ΓΔ. Πλησιέστερη ισχυρή αντίσταση, ωστόσο, εντοπίζεται ψηλότερα, στις 1150 μονάδες”.

Ο κ. Καυκάς της Leon Depolas Sec σημειώνει: Απέχουμε λιγότερο από δύο εβδομάδες από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και το ταμπλώ δεν δείχνει ουσιαστική ανησυχία, ενδεχομένως επηρεαζόμενο και από τις δημοσκοπήσεις. Φυσικά στο καλό κλίμα συμβάλλουν και οι εξαιρετικές επιδόσεις πολλών Εισηγμένων, αλλά και το γεγονός ότι εισερχόμαστε σε περίοδο διανομής μερισμάτων και μάλιστα υψηλών στις περισσότερες περιπτώσεις, για ένα μεγάλο αριθμό Εταιρειών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε μερικές που κόβουν μέρισμα μέχρι το τέλος του μήνα (ορισμένες δεν έχουν εγκριθεί από ΓΣ) και με χρονική σειρά: Σαράντης (0,143 ευρώ/μτχ, 9/5), ΟΛΘ (1,45 ευρώ/μτχ, 11/5), ΕΕΕ (0,78 ευρώ/μτχ, 25/5), Alpha Trust (0,2304 ευρώ/μτχ, 29/5). Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι περίπου 20 ακόμα Εταιρείες θα προχωρήσουν σε διανομές εντός Ιουνίου. Διατηρούμε, το εύρος των εκτιμώμενων τιμών προεκλογικά για τον ΓΔΧΑ, μεταξύ των 1140 και 1030 μονάδων”.