Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ανοδική αντίδραση χάρη στις τράπεζες

Κέρδη 1,43% για τον Γενικό Δείκτη

Με κέρδη 1,43% στις 1.035 μονάδες και με ώθηση από το θετικό διεθνές κλίμα έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο +2,3% οι τράπεζες, μετά τις αναταράξεις των τελευταίων ημερών.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν επίσης άνοδο, με τη συγκρατημένη αισιοδοξία να επιστρέφει μετά τις απότομες απώλειες της συνεδρίασης της Παρασκευής. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα κέρδη της Deutsche Bank (+6%) μετά από τους τριγμούς της Παρασκευής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 1,2,% στις πρώτες απογευματινές συναλλαγές, με όλους τους κλάδους στο πράσινο. Οι μετοχές των κατασκευών σημείωσαν άνοδο 1,53%, ενώ οι τράπεζες σημείωσαν άνοδο 1,48% και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες αναρριχήθηκαν κατά 1,3%. Στο +1,3% ο γερμανικός DAX.

Στις ΗΠΑ νωρίς τη Δευτέρα, η First Citizens Bank συμφώνησε να αγοράσει μεγάλα τμήματα της Silicon Valley Bank, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων. Ωστόσο, οι επενδυτές παρέμειναν σε εγρήγορση για ενδείξεις πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα, ενώ οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης παραμένουν.

Η τράπεζα με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας έχει συνάψει συμφωνία αγοράς και ανάληψης όλων των καταθέσεων και δανείων της SVB, αναφέρει σε δήλωσή της FDIC. Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισ. δολαρίων με έκπτωση 16,5 δισ. δολαρίων, ενώ περίπου 90 δισ. δολάρια σε χρεόγραφα και άλλα assets θα παραμείνουν προς διάθεση από την FDIC. Επιπλέον, η FDIC έλαβε δικαιώματα ανατίμησης μετοχών στην First Citizens BancShares, έως και 500 εκατ. δολαρίων.

Την περασμένη Παρασκευή, οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν πτώση μετά την εκτίναξη των συμβολαίων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης του γερμανικού δανειστή. Η μετοχή σημείωσε άνοδο 5,8% τη Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήρια: Κλείνουν οι πληγές των τραπεζών – Πρωταγωνιστής η Deutsche Bank