Skip to main content

Χρηματιστήρια: Κλείνουν οι πληγές των τραπεζών – Πρωταγωνιστής η Deutsche Bank

INTIME – NEWS

Οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν καλύπτοντας ένα μέρος του χαμένου εδάφος της Παρασκευής. Θετικό το κλίμα και στην Αθήνα.

Ηρεμία μετά την τραπεζική καταιγίδα σήμερα, Δευτέρα, στις διεθνείς αγορές μετοχών. Στην Ευρώπη οι δείκτες κινούνται ανοδικά, με «οδηγό» τις τράπεζες, στις οποίες οι επενδυτές επιστρέφουν μετά τις ρευστοποιήσεις της περασμένης Παρασκευής. Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης δεν είναι άλλος από την Deutsche Bank. Η κορυφαία γερμανική τράπεζα που στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έγινε στόχος «επιθέσεων» και είδε τη μετοχή της κάνει «βουτιά», σήμερα ανακάμπτει καλύπτοντας μέρος του χαμένου εδάφους.

Η Deutsche Bank ενισχύεται 3,4% στα 8,83 ευρώ, ενώ με άνοδο 2,8% ακολουθεί και η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, Commerzbank. Οριακή είναι άνοδος για την ελβετική Credit Suisse, ενώ η UBS παραμένει σε αρνητικό έδαφος, αν και με πτώση μόλις 0,8%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης ενισχύεται σχεδόν 1%, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει κέρδη λίγο μεγαλύτερα του 1%, ύστερα από απώλειες 3,8% την Παρασκευή. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι φαρμακευτικές, με τη Novartis να ενισχύεται 5,7%, χάρη σε θετικές κλινικές δοκιμές αντικαρκινικού φαρμάκου της. Ο κλάδος υγείας και φαρμάκου ενισχύεται 1%.

Χαμόγελα ανά την Ευρώπη

Το κλίμα είναι θετικό ανά τη Γηραιά Ήπειρο με τον Xetra Dax στη Φρανκφούρτη και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ενισχύονται έκαστος 0,9%. Στο +0,8% ο CAC 40 στο Παρίσι και στο +0,4% ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών  ακολουθεί το θετικό κλίμα με τον γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,6% και τις τράπεζες να ενισχύονται λίγο πάνω από 1%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι στο +0,62%, ενώ εκείνος της μεσαίας ακολουθεί με μικρότερα κέρδη, της τάξης του 0,2%.

Μένει να φανεί εάν η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών θα έχει συνέχεια ή θα βιώσουμε νέες στιγμές αναταραχής με κερδοσκοπικά funds να χτυπούν αδύναμους κρίκους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε χθες ότι θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση καθώς η αστάθεια είναι στο «κόκκινο».

Μία σειρά αναλυτών επίσης προειδοποιούν πως έχουμε μπει σε νέα φάση αβεβαιότητας στις αγορές. Σε αυτή τη νέα «κανονικότητα» δεν αποκλείονται νέες τραπεζικές χρεοκοπίες και απογοητευτικές αποδόσεις για μετοχές και ομόλογα.

Τα βλέμματα των Ευρωπαίων επενδυτών είναι πάντα στραμμένα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι εξελίξεις αφορούν πρωτίστως τις περιφερειακές τράπεζες. Η Silicon Valley Bank, η κατάρρευση της οποίας έδωσε πυροδότησε τη νέου αυτού τύπου τραπεζική κρίση μία κρίση των πλουσίων όπως σχολιάζει και η WSJ – πέρασε στον έλεγχο της First Citizens.