Skip to main content

First Citizens: Άλμα 50% για τη μετοχή μετά την εξαγορά της Silicon Valley Bank

REUTERS/Dado Ruvic

Θεαματικό ράλι μετά το deal με το οποίο ενισχύει το δίκτυο και το πελατολόγιό της.

Με το άνοιγμα της Wall Street όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον τραπεζικό κλάδο, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη First Citizens. Η τράπεζα, που συμφώνησε να εξαγοράσει (με μεγάλη έκπτωση) καταθέσεις και δάνεια της χρεοκοπημένης Silicon Valley Bank, είδε τη μετοχή της να κάνει ένα θεαματικό άλμα της τάξης του 50%.

Υπενθυμίζεται ότι η SVB είχε περάσει στον έλεγχο του οργανισμού ασφάλισης καταθέσεων, FDIC, με τις καταθέσεις και το ενεργητικό της να μεταφέρονται σε μία «τράπεζα – γέφυρα». Τα 17 υποκαστήματά της τώρα θα ανοίξουν και πάλι με το brand First Citizens, που με τον τρόπο αυτό ενισχύει το δίκτυο και το πελατολόγιό της.

Η SVB ήταν ένα μεγάλο όνομα στη χρηματοδότηση των τεχνολογικών startups. Οι πελάτες της είχαν ισχυρό πιστωτικό προφίλ και υψηλές καταθέσεις. Η κατάρρευση ήρθε όταν ενημέρωσε για την τρύπα που είχε ανοίξει στον ισολογισμό της η έκθεση σε κρατικά ομόλογα. Οι καταθέτες της απέσυραν περί τα 40 δισ. μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες, με αποτέλεσμα να έρθει πολύ γρήγορα μία χρεοκοπία η οποία προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις διεθνώς και φόβους για μία νέου τύπου τραπεζική κρίση.

Οι αυξήσεις επιτοκίων

Αυτό που ουσιαστικά οδήγησε την SVB στο χείλος του γκρεμού ήταν οι δραματικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve. Και τούτο γιατί οι αυξήσεις αυτές σήμαιναν ραγδαία πτώση στις τιμές των κρατικών ομολόγων, στα οποία είχε επενδύσει. Η τελευταία αύξηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ήταν 25 μονάδων βάσης και ενδεχομένως να είναι η προτελευταία στον πλέον επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιγξης από τη δεκαετία του 1980.

Στις 10 Μαρτίου η «τράπεζα – γέφυρα» της SVB είχε ενεργητικό 167 δισ. δολαρίων και περίπου 119 δισ. δολάρια σε καταθέσεις.