Skip to main content

Η ανησυχία για τις τράπεζες οδηγεί σε ράλι τα ομόλογα

EPA/FRANK RUMPENHORST

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου υποχωρούν περισσότερο από 20 μονάδες βάσης

Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς η νέα ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα ενίσχυσε τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και τροφοδότησε τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για πολύ καιρό.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα φέτος και οι αποδόσεις των γερμανικών διετών ομολόγων μειώθηκαν πάνω από 30 μονάδες βάσης. Οι επενδυτές στράφηκαν σε καταφύγια καθώς οι τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν μετά από δημοσιεύματα ότι οι Credit Suisse και η UBS είναι μεταξύ των τραπεζών που ελέγχονται στο πλαίσιο έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για το αν οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να αποφύγουν τις κυρώσεις. Οι μετοχές της Deutsche Bank σημείωσαν πτώση έως και 15%, τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020.

Η νέα αναταραχή οδήγησε τους traders να μειώσουν τα στοιχήματα για πρόσθετη νομισματική σύσφιξη από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, οι traders δεν προεξοφλούν πλέον μια πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Η Deutsche Bank έγινε το τελευταίο επίκεντρο της τραπεζικής αναταραχής στην Ευρώπη, καθώς δήλωσε την Παρασκευή ότι θα εξοφλήσει πρόωρα ένα ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2.

Η απόδοση των γερμανικών διετών ομολόγων σημείωσε πτώση 31 μονάδων βάσης, ενώ η αντίστοιχη απόδοση στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 27 μονάδες βάσης. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των 5ετών και των 30ετών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε σε υψηλό ενός έτους στις 36,2 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Πώς ο γερμανικός γίγαντας έγινε ο νέος στόχος των αγορών