Skip to main content

Το «φάρμακο» για τον ιό της Silicon Valley Bank δεν έπιασε: «Βυθίζεται» η First Republic

REUTERS/Brian Snyder

Η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας βρέθηκε να υποχωρεί έως και 70%

Οι αμερικανικές αρχές με τα μέτρα που ανακοίνωσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας για τις Silicon Valley Bank και Signature θέλησαν να αποτρέψουν μαζικές εκροές καταθέσεων από άλλες περιφερειακές τράπεζες, αλλά και το ανηλεές σφυροκόπημα των μετοχών τους. Στο δεύτερο τουλάχιστον απέτυχαν. Ο πανικός στις αγορές καλά κρατεί και οι τραπεζικοί τίτλοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Αρνητικός πρωταγωνιστής της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street είναι η First Republic, περιφερειακή τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο, η οποία την Κυριακή έστειλε ένα email στους πελάτες της, τονίζοντας ότι χρειάζεται λίγο χρόνο «για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη ισχύ του κεφαλαίου, της ρευστότητας και των λειτουργιών της».

Το email αυτό πυροδότησε έντονη ανησυχία για την «υγεία» της, με αποτέλεσμα η μετοχή της να βουλιάξει έως και 70% στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ύστερα από απώλειες 33% την περασμένη εβδομάδα.

Η Silicon Valley Bank έπεσε, το φθηνό χρήμα εξαφανίστηκε: Τι πραγματικά ανησυχεί τους επενδυτές

Δεν είναι η μόνη τράπεζα που κατρακυλά. Απώλειες άνω του 70% καταγράφει επίσης η Western Alliance Bancorp και 42% υποχωρεί η PacWest Bancorp. Η Zions Bancorporation υποχωρεί επίσης 39%, η KeyCorp 23% και η Charles Schwab περίπου 18%. Πτώση 6% παρουσιάζει και η μετοχή τoυ χρηματοπιστωτικού κολοσσού Bank of America.

Η πτώση έρχεται παρά το νέο Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης που ανακοίνωσε η Federal Reserve, μέσω του οποίου θα προσφέρει φθηνά δάνεια διάρκειας έως και ενός έτους στις τράπεζες, με εγγύηση κρατικά αμερικανικά ομόλογα. Η First Republic έχει ήδη ανακοινώσει πως έχει εξασφαλίσει πρόσθετη ρευστότητα από τη Fed (χωρίς να έχει κάνει ακόμη χρήση του νέου προγράμματος), αλλά και τη JPMorgan Chase. Η διαθέσιμη ρευστότητά της όπως επισημαίνει ανέρχεται στα 70 δισ. δολάρια.

naftemporiki.gr