Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ήπια αντίδραση μετά από 5 πτωτικές συνεδριάσεις

Πτώση στην Ευρώπη

Ήπια ανοδικά +0,64% στις 1.083 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από πέντε ημέρες πτωτικών συνεδριάσεων. Στο +0,97% οι τράπεζες, στηρίξεις από Jumbo και ΔΕΗ. Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.094,16 μονάδες (+1,65%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 118,34 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 34.301.130 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε σε ποσοστό 0,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,19%.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε η Πειραιώς +2,16%. Οριακά κέρδη 0,10%  για την Εθνική. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Jumbo και της Elavlhalcor.

Τη συμφωνία για την εξαγορά από την ΔΕΗ των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, σε ένα deal αξίας 1, 26 δισ. ευρώ, σχολιάζει ο ιταλικός όμιλος σε ανακοίνωσή του κάνοντας λόγο για μια συναλλαγή που συνάδει με το τρέχον στρατηγικό σχέδιό του που προβλέπει την επανατοποθέτηση σε έξι βασικές χώρες με υψηλότερες δυνατότητες ανάπτυξης.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται αρνητικά την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αφοιμοιώνουν περισσότερα σχόλια από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx υποχώρησε 0,1%, περιορίζοντας τις προηγούμενες απώλειες. Οι μετοχές των ορυχείων σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, με πτώση 2%, ενώ τα τρόφιμα και τα ποτά υποχώρησαν προσωρινά την τάση με κέρδη 0,7%. Αρνητικά πρόσημα, αν και με ήπιες απώλειες, σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Πάουελ επανέλαβε το προειδοποιητικό μήνυμά του προς το αμερικανικό Κογκρέσο ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από το αναμενόμενο. Ωστόσο, είπε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα όσον αφορά τα επιτόκια όταν συνεδριάσει αργότερα τον Μάρτιο.

Οι μετοχές της Wall Street άνοιξαν υψηλότερα την Πέμπτη, αφού οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας ήταν υψηλότερες του αναμενόμενου, ενόψει των μηνιαίων μη αγροτικών μισθοδοσιών την Παρασκευή.

  • Ο S&P 500 σημείωνε άνοδο 0,3% λίγο μετά το άνοιγμα.
  • Ο Dow Jones κέρδισε 0,5%.
  • Ο Nasdaq σημείωνε άνοδο περίπου 0,2%.

naftemporiki.gr