Skip to main content

Wall: Κεκτημένη ταχύτητα στην άνοδο του τεχνολογικού κλάδου

Οι μετοχές τεχνολογίας παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις στην αρχή του 2023

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε μηνών εκτινάχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης S&P 500 στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων της Meta, του μητρικού ομίλου του Facebook, τα οποία βελτίωσαν το κλίμα στον τεχνολογικό κλάδο.

Ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε 1,47% στις 4.179,76 μονάδες, στο καλύτερο κλείσιμο από πέρυσι τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή, ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 3,25% στις 12.200,82 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο. Αμέσως μετά το κλείσιμο της Wall Street ανακοινώνουν αποτελέσματα το «τρίο» των Big Tech, Αpple, Amazon και Alphabet.

Αντίθετα, ο Dow Jones δεν κατάφερε να ακολουθήσει το θετικό κλίμα, κλείνοντας με πτώση 0,11% ή 39,02 μονάδων στις34.053,94 μονάδες. Ο δείκτης δέχθηκε πιέσεις από τη Merck από τη στιγμή που η φαρμακευτική εταιρεία προειδοποίησε για εξασθενημένες προοπτικές στο πλαίσιο των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της, παρότι ξεπέρασε τις προβλέψεις.

Κεκτημένη ταχύτητα στην άνοδο του τεχνολογικού κλάδου προσέφερε και η μεγάλη αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων. Ο S&P 500 ενισχυόταν μάλιστα προς στιγμή κατά 1,85%.

Κορυφαία η επίδοση της μετοχή του μητρικού ομίλου του Facebook, της Meta, που σημείωσε άλμα 23% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από το 2013 αφότου ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου έσοδα και ανακοίνωσε σχέδιο επαναγορά ιδίων μετοχών ύψους 40 δισ.δολαρίων. Αυτό βοήθησε τους επενδυτές να προσπεράσουν τις ζημίες στο τμήμα που διαχειρίζεται το metaverse.

Σε άνοδο και άλλες μεγάλες τεχνολογικές, όπως η μετοχή της Alphabet που ενισχύθηκε περισσότερο από 5%, ενώ της Amazon κατέγραψε άνοδο άνω του 6%. Περισσότερο από 2% ενισχύθηκε και η μετοχή της Apple.

Γενικότερα, οι μετοχές τεχνολογίας παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις στην αρχή του 2023 εν μέσω ενδείξεων για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και επιβράδυνσης του ρυθμού των επιτοκιακών αυξήσεων. Ο κλάδος τεχνολογίας πληροφορικής του S&P 500 ενισχύεται περισσότερο από 13% φέτος αφού είχε υποχωρήσει περισσότερο από 28% πέρυσι.

«Όλο αυτό το σκηνικό δείχνει ότι η ανάπτυξη ξεπερνά και πάλι την αξία καθώς υποχωρούν κάπως οι πιέσεις από την επιθετική ρητορική των κεντρικών τραπεζών που έπληξε τις αγορές το 2022» αναφέρει η Κέιθ Μπούκαναν της GLOBALT Investments.

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται αύριο Παρασκευή τα στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία σύμφωνα με αναλυτές του Dow Jones θα δείξουν ότι δημιουργήθηκαν 187.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο. Ωστόσο, οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι μπορεί να έχουμε και μία αύξηση των 300.000 θέσεων εργασίας, μεγάλος αριθμός που ενδεχομένως να σημάνει ότι η Fed έχει ακόμη περαιτέρω δρόμο να διανύσει για να αποθερμάνει την αγορά εργασίας.