Skip to main content

Νέο «κανόνι» στα cryptos: Κήρυξε πτώχευση η Genesis

Στην αίτηση πτώχευσης η εταιρεία αναφέρει πάνω από 100.000 πιστωτές.

Ένας εκ των κορυφαίων πιστωτών στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, η Genesis Global Holdco, επιβεβαιώνοντας τη φημολογία πολλών ημερών, κατέθεσε τελικά αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ για προστασία από πιστωτές. Είναι το πιο πρόσφατο θύμα του  «ιού» που έχει διαχυθεί και μολύνει πολλά σημεία της αγοράς μετά την κατάρρευση της FTX.  Οι θυγατρικές Genesis Global Capital LLC και Genesis Asia Pacific Pte κήρυξαν επίσης χρεοκοπία.

Στην αίτηση πτώχευσης η εταιρεία αναφέρει πάνω από 100.000 πιστωτές, με τις οφειλές να κυμαίνονται έως 11 δισ. δολάρια. σύμφωνα με το CNBC. Στοιχεία της CoinDesk, που δημοσιεύει το Reuters Eikon, αποκαλύπτουν ότι οφείλει περισσότερα από 3,5 δισ. δολάρια στους 50 κορυφαίους πιστωτές της. Μεταξύ αυτών είναι το ανταλλακτήριο κρυτποομισμάτων Gemini, οι επενδυτικές Cumberland, Mirana, MoonAlpha Finance και το New Finance Income Fund της VanEck. Στο Gemini οφείλει 766 εκατ. δολάρια, στην Cumberland 180,7 εκατ. δολ. και στη Mirana 151,5 εκατ. δολάρια. Οφείλει επίσης σε έναν άγνωστης ταυτότητας πιστωτή 462, 2 εκατ. δολάρια και σε έναν άλλο 230 εκατ. δολάρια.

Το σχέδιο της Genesis είναι να χρησιμοποιήσει τη διαδικασία του Άρθρου 11 για να προσπαθήσει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ή να συγκεντρώσει χρήματα, με τους πιστωτές να καταλήγουν να κατέχουν την αναδιοργανωμένη επιχείρηση εάν αυτές οι προσπάθειες αποβούν αποτυχημένες. Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει 150 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της όσο είναι σε καθεστώς πτώχευσης. Το Άρθρο 11 επιτρέπει σε μια επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί ενώ προσπαθεί να βρει τρόπους για την αποπληρωμή των πιστωτών.

Πώς μολύνθηκε από τον ιό της FTX

Η Genesis επιβαρύνθηκε με βαριές απώλειες από δάνεια που είχε χορηγήσει στην επενδυτική εταιρεία Alameda Research (του ομίλου FTX) και στο hedge fund των cryptos, Three Arrows Capital. Τόσο η Alameda όσο και η Three Arrows κήρυξαν πτώχευση πέρυσι.

Πέρυσι το καλοκαίρι η Genesis κατήργησε το 20% από τις 260 θέσεις εργασίας που είχε και ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Μόρο αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την κατάρρευση της Three Arrows. Η Genesis είχε χορηγήσει στο hedge fund δάνειο 2,4 δισ. δολαρίων με εγγύηση για το 50% του ποσού μόνο, όπως προκύπτει από στοιχεία της WSJ – με τα οποία πάντως ο Μόρο διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι η εγγύηση ήταν κοντά στο 80%.

Πριν από λίγες ημέρες απέλυσε επιπλέον 30% του προσωπικού της, κάνοντας λόγο για μία δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση. Ήταν σαφές πως είχε ήδη πάρει τον δρόμο της χρεοκοπίας. Η ίδια τόνιζε ότι εξετάζει όλες τις πιθανότητες.

Η μητρική εταιρεία Digital Currency Group (DCG) του Barry Silbert είχε εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις με διάφορες ομάδες πιστωτών εν μέσω κρίσης ρευστότητας, ωστόσο αυτές δεν ευοδώθηκαν. Η Genesis Global Trading και άλλες μονάδες που εμπλέκονται σε παράγωγα και σε δραστηριότητες άμεσης διαπραγμάτευσης και hedging δεν αποτελούν μέρος της αίτησης πτώχευσης.

naftemporiki.gr