Skip to main content

Σε τροχιά για το καλύτερο ξεκίνημα έτους οι ευρωπαϊκές μετοχές, παρά τον πληθωρισμό

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα κέρδη δ' τριμήνου

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βαίνουν ολοταχώς για τα μεγαλύτερα κέρδη τους τις δύο πρώτες εβδομάδες του έτους, εν μέσω ενδείξεων επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, και ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο.

Ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,6%. Η υγειονομική περίθαλψη και οι τράπεζες είχαν καλύτερες επιδόσεις, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποχώρησαν καθώς η Tesla μείωσε την τιμή ορισμένων από τα μοντέλα της σε αγορές όπως η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,6%, πλησιάζοντας σε υψηλό ρεκόρ, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να αποφύγει την πτώση σε ύφεση μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν να ξοδεύουν μέσω της χειρότερης πίεσης κόστους ζωής στη μνήμη.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν κερδίσει περίπου 6% φέτος, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι πιέσεις στις τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο, επιτρέποντας στην Federal Reserve να επιβραδύνει περαιτέρω τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Η περιοχή έχει ξεπεράσει σημαντικά την αγορά των ΗΠΑ από τα τέλη Σεπτεμβρίου, χάρη στο άνοιγμα εκ νέου της Κίνας και στις φθηνότερες αποτιμήσεις των μετοχών. Τα στοιχεία χθες έδειξαν ότι οι βασικές τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο σημείωσαν τη μικρότερη άνοδο σε ένα χρόνο και τώρα η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα κέρδη.

Οι τράπεζες των ΗΠΑ ξεκινούν επίσημα σήμερα την περίοδο αναφοράς για το δ΄τρίμηνο. Αν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι οι προσδοκίες για το 2023 εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες εν μέσω της πιθανότητας αναστολής της οικονομικής ανάπτυξης.

naftemporiki.gr