Skip to main content

Market Beat: Η άνοδος στη Wall Street απελευθέρωσε τη ζήτηση στα υπόλοιπα χρηματιστήρια

Οι αγοραίοι στην Ευρώπη δεν συμμερίζονται την απαισιοδοξία που εκπέμπεται τόσο από τους διεθνείς οργανισμούς, όσο και από τους επενδυτικούς οίκους.

Τα διεθνή

·        Με εναλλαγές στην κατεύθυνση και στο πρόσημο μεταβολής κινήθηκε η Wall Street  στη συνεδρίαση της 3/1/23 καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση και στη συνέχεια τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC άσκησαν καθοδικές πιέσεις και ενώ στο ενδιάμεσο ο S&P 500 είχε φτάσει να ενισχύεται πάνω από 1%.

·        Οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να επιμένουν για την αναγκαιότητα της σύσφιξης

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        Η υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικάνου ΜακΚάρθι για επικεφαλής  της Βουλής των Αντιπρόσωπων απέτυχε για πέμπτη φορά.

·        Οι αναλυτές του Bloomberg ειδοποιούν: μπορεί να υποτιμάτε την αποφασιστικότητα της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια σε πορεία αυξήσεων για να μειώσει τον πληθωρισμό.

·        Αυτό ανέφεραν τα πρακτικά της FOMC, προειδοποιώντας για μια «αδικαιολόγητη» χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών που θα έβλαπτε τις προσπάθειες σταθεροποίησης των τιμών.

·        Ο Neel Kashkari συμμετείχε επίσης, λέγοντας ότι στο 2023 θα σημειωθούν αυξήσεις επιτοκίων τουλάχιστον κατά 100 bps.

·        Οι μετοχές μείωσαν τα προηγούμενα κέρδη ως απάντηση στα πρακτικά αν και εξακολούθησαν να κλείσουν με κέρδη.

·        Και τα ανοίγματα θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, διατηρώντας την πίεση στη Fed για σύσφιξη.

·        Από τα οικονομικά δεδομένα, το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 48,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 49 τον Νοέμβριο, στη δεύτερη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

·        Στα εμπορεύματα, ο χρυσός συνέχισε να κινείται ανοδικά (0,7%) σκαρφαλώνοντας στο υψηλό επτά μηνών των 1.860 δολαρίων,  ενώ το αργό πετρέλαιο βούτηξε 4,9% στα 73 δολάρια το βαρέλι.

·        Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,68%.

·        Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές και την Τετάρτη μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο  εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία ενισχύθηκε κατά 6,7% σε ετήσια βάση, από 7,1% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, και υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Οι αγοραίοι ανέμεναν ετήσια άνοδο κατά 7,3%.

Στην Αθήνα

Οι αγοραίοι στην Ευρώπη δεν συμμερίζονται την απαισιοδοξία που εκπέμπεται τόσο από τους Διεθνείς Οργανισμούς, όσο και από τους Επενδυτικούς Οίκους. Έτσι, οδήγησαν τους βασικούς δείκτες σε ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα του 2023.

Η δυναμική στην Αθήνα ήταν ανεξάρτητη αφού και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ  λειτούργησαν υπέρ αλματώδους ανόδου. Στην πρώτη ώρα ο τζίρος έπιασε τα 10 εκατ. ευρώ, με 2 εκατ. αξία πακέτων και ο ΓΔ, αφού με τη συμπλήρωση τριών τετάρτων διαπραγμάτευσης χτύπησε στις 943,63 μονάδες, είχε καθίσει στις 942!  Την άνοδο στήριξαν κύρια τα κέρδη των μετοχών του 25άρη. Ξεχώρισαν οι ΔΕΗ +2,62% ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,99% ΟΛΠ +1,50%. Ενώ από τις Τραπεζικές μετοχές η ώθηση ήταν υπολογίσιμη.  Ακόμα όμως υπήρχε απόσταση από την ώρα της προσέγγισης των 661 μονάδων. Το ορόσημο για τη στήλη που σημαίνει εγκατάσταση μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

Τα τέσσερα με πέντε καθοδικά blue chip  ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΤΕΝΕΡΓ ΟΤΟΕΛ ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ είχαν απώλειες από -0,06% ως -0,72% στις 11:48, εκπέμποντας το μήνυμα πως κάποιοι θεσμικοί ήθελαν να ρευστοποιήσουν χωρίς ωστόσο να καίγονται να ξεφορτωθούν τις μετοχές. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην πρώτη σύνοδο της αγοράς στο 2023, αφού από τις 11:00 ως τις 16:16 η πορεία του μέσου όρου είχε σταθερή κλίση και κανένα πισωγύρισμα, έστω και για μερικά λεπτά. Στα χρηματιστήρια του ευρώ οι μεταβολές στις 14:30 ήταν της τάξης του +0,5% ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 κέρδιζε 1,04%,  ενώ στην Αθήνα με τον τζίρο στα 24,5 εκατ. ευρώ ο ΓΔ (στις 943 μονάδες) ήταν δίπλα στο ανώτερο, ως τότε, ημέρας.

Το αξιοπρεπές βήμα της αγοράς προκάλεσαν τα κέρδη των 20 ανοδικών blue chip και το φρένο ασκούσαν οι απώλειες των ΚΟΥΕΣ ΟΤΟΕΛ ΕΥΔΑΠ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΕΕΕ υπήρχε συνεπώς μια εντυπωσιακή σταθερότητα στις επιλογές των θεσμικών στην ανάληψη και στη φυγή από το ρίσκο. Από το πρωί χθες ήταν σχεδόν αναπόφευκτο οι αρμόδιοι από ΟΟΣΑ και ΔΝΤ προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να επέλθει ύφεση σε μεγάλο μέρος του Πλανήτη, καθώς στις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ε.Ε. σημειώνεται εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας, με το +2,7% για το ΑΕΠ της Παγκόσμιας Οικονομίας να εκτιμάται σαν ένα μάλλον αισιόδοξο σενάριο.

Από τον σύμβουλο διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη:

Αν και το διεθνές περιβάλλον λειτουργεί επιβαρυντικά για τη Χώρα μας και επιπλέον η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις συνιστά καθημερινότητα, ενώ η προεκλογική περίοδος έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ένα τρίτο συνεχόμενο έτος αξιοσημείωτης επίδοσης για το Ελληνικό ΑΕΠ.

Αυτό θα συμβεί: Πρώτον, αν οι επενδύσεις πετύχουν το στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό (+15,5%) φτάνοντας σε ύψος που θα είναι όσο περίπου ανήλθαν οι περσινές ύψους $14,3 δισ. παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών (!). Δεύτερον, αν επαναληφθεί μια ακόμη καλή τουριστική χρονιά και τρίτον αν συνεχιστεί η βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων των Ελληνικών Επιχειρήσεων.

Αν τα μεγέθη των Εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίσουν τη βελτίωσή τους το 2023, όπως αναμένεται, με τις Τράπεζες σε θέση οδηγού, το ίδιο θα συμβεί και με πολλές Εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, που ελέω της ρηχότητας του Ελληνικού Χρηματιστήριου τιμολογούνται χαμηλά, αναγκάζοντας πέντε ακόμη Εταιρείες- διαμάντια να αποχωρήσουν το 2022!

Το βέβαιο είναι ότι το 2023 θα είναι μια ακόμη συναρπαστική χρονιά για τις Αγορές, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εν μέσω των παθογενειών του, να έχει και τις προϋποθέσεις να ξεχωρίσει”.

ΗΠΑ

Με εναλλαγές στην κατεύθυνση και στο πρόσημο μεταβολής κινήθηκε η Wall Street  στη συνεδρίαση της 3/1/23 καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση και στη συνέχεια τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC άσκησαν καθοδικές πιέσεις και ενώ στο ενδιάμεσο ο S&P 500 είχε φτάσει να ενισχύεται πάνω από 1%.

O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 33.268 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,69% υψηλότερα στις 10.458,8 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,75% στις 3.853 μονάδες.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC έδειξαν ότι οι αρμόδιοι επί της νομισματικής πολιτικής παραμένουν προσηλωμένοι στον έλεγχο του πληθωρισμού και ότι ανησυχούν ότι η αγορά μπορεί να καταλήξει στη λανθασμένη εντύπωση ότι η αποδυναμώνεται η αποφασιστικότητα τους στη μάχη κατά των υψηλών τιμών.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν επίσης ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ως αποτέλεσμα, η κεντρική τράπεζα χρειάζεται τώρα να ισορροπήσει τη μάχη κατά της ανόδου των τιμών με τα ρίσκα μιας υπερβολικής επιβράδυνσης της οικονομίας και του ενδεχόμενου να επιβαρύνει περισσότερο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Από τα οικονομικά δεδομένα, το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε στις 48,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από 49 τον Νοέμβριο, στη δεύτερη διαδοχική μηνιαία συρρίκνωση και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός συνέχισε να κινείται ανοδικά (0,7%) σκαρφαλώνοντας στο υψηλό επτά μηνών των 1.860 δολαρίων,  ενώ το αργό πετρέλαιο βούτηξε 4,9% στα 73 δολάρια το βαρέλι.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 6 μονάδες βάσης στο 3,68%.

Ευρώπη

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές και την Τετάρτη μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,4%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κινήθηκε 0,41% υψηλότερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε άνοδο 2,1%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε κέρδη 2,3%. Στην περιφέρεια του ευρώ ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX πρόσθεσε 1,93%.

Από το μακροοικονομικό πεδίο  ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία ενισχύθηκε κατά 6,7% σε ετήσια βάση, από 7,1% τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, και υποχώρησε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Οι αγοραίοι ανέμεναν ετήσια άνοδο κατά 7,3%.

Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πυλώνα τις τράπεζες μικρή άνοδος +0,24% μετά την ανεπιτυχή υπέρβαση  ισχυρότατων αντιστάσεων

Η δυναμική στην Αθήνα ήταν ανεξάρτητη αφού και τα υπόλοιπα χρηματιστήρια του ευρώ  λειτούργησαν υπέρ αλματώδους ανόδου που την προκάλεσε η κάτω των επιτιμήσεων της αγοράς μέτρηση του πληθωρισμού στη Γαλλία. Με αξιοπρεπές συναλλακτικό  ενδιαφέρον συνολικά στη μέρα με αναζήτηση διατήρησης ως χαμηλού ημέρας το άνοιγμα. Εμφανίστηκε μια φορά νωρίς (10:48)  το υψηλό στις 949,68 μονάδες. Για όσους υπολογίζουν την στατιστική εικόνα αυτό ήταν αρκετά κοντά στις 951 μονάδες το υψηλό του Απριλίου του ανώτερου μετά την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία. .

Λόγω  του αρχικού ανοδικού χάσματος  στις αγορές του ευρώ με άγνοια για τη δυναμική στις αγορές των ΗΠΑ οι θεσμικοί δεν επηρεάστηκαν από τη σαφή αύξηση των ευρωπαϊκών δεικτών και αποφάσισαν να διαμορφώσουν τη δυναμική της εγχώριας αγοράς μετά το πρώτο ημίωρο σε σταθεροποιητική. Οι κύριοι δείκτες της Wall Street άνοιξαν με κέρδη αλλά συνέχισαν πτωτικά από το πρώτο ημίωρο.  Η πτωτική νευρικότητα κυριάρχησε στις  ΗΠΑ, δεν πέρασε  στην Ευρώπη. Στην Αθήνα το κατώτερο ημέρας ήρθε στις 10:48 και ήταν οι 949,68 μονάδες.

Οι επενδυτές στη τρίτη σύνοδο της εβδομάδας  και του χρόνου, με ελαφρά υψηλότερο  τζίρο και αξία  πακέτων 0,9 εκατ. ευρώ, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο στις 945,67 (+0,20%) μονάδες. Μετά, στις δημοπρασίες, που βελτίωσαν τον τζίρο κατά 10 εκατ. ευρώ και υπήρξε θετική παρέμβαση κατά την εξέλιξή τους για τον ορισμό τιμής κλεισίματος, οι θεσμικοί ανέβασαν ελαφρώς τις αποτιμήσεις. Οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 946,10 από 943,82 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,24% ή 2,28 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της 3/1/23.

Εμφανίστηκαν 16 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ( ο τζίρος της οποίας ήταν 40,1 εκατ. ευρώ) που χαρακτηρίστηκαν από υπεροχή της ζήτησης για αυτά ώστε στο κλείσιμο βρέθηκαν 4 με κέρδη από +2% ως +4,66% ήτοι ΒΙΟ +4,66% ΕΛΧΑ +4,12%, ΚΟΥΕΣ +2,49% και ΑΡΑΙΓ +2,01%. Από τις 7 πτωτικές απώλειες πάνω από -1% είχαν ΜΠΕΛΑ  -2,01% ΟΠΑΠ  -1,26%, ΜΥΤΙΛ -1,08%  και ΟΤΕ -1,02%.

Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,4 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 2,111 εκατ. ευρώ και τα 1,233 αφορούσαν τον ΟΠΑΠ, τα 0,517 εκατ. την ΠΕΙΡ, ενώ για την ΜΟΗ είχαν αξία 0,360 εκατ.

Η πορεία

Η αγορά κινήθηκε από την έναρξη ως τις 10:48 με ανοδική  δυναμική που δημιουργήθηκε από την ζήτησης για αρκετά δεικτοβαρή blue chip που ξεχώρισαν και την Τρίτη αλλά απουσίαζε για τις Τράπεζες αρχικά. Αυτή έφερε την εγγραφή ανώτερου  μέρας στις 949,68 (+0,60%) από τις 10:48. Η τιμή των 942,97 (-0,09%) του μέσου όρου ήταν η τιμή στο άνοιγμα. Σταθερά πτωτικά  μεταξύ των 949,7 και 943,41μονάδων  κινήθηκε από τις 10:50  ως τις 14:11 άρα απλά κρατήθηκε πάνω  από τις 943 μονάδες αφήνοντας την τιμή ανοίγματος σαν χαμηλό ημέρας.

Στατιστικά

Σημείωσαν άνοδο 51 μετοχές και 44 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 28. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,722 από 66,614 δις ευρώ.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 4,609% την προηγούμενη έγινε 4,495% έχοντας φθάσει στο 4,635% ενδοσυνεδριακά.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 654,84 μονάδες με μεταβολή +1,60%. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,11% στις 2290,69 από 2288,20 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 2,49 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της 3/1/23, ενώ ο FTSEΜ είχε μεταβολή +0,11%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Μάζεμα των όγκων και των ευοίωνων προσδοκιών

Αυξήθηκε η απόσταση ανάμεσα στην τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Ιανουαρίου και του υποκείμενου δείκτη στις 7 από 5 μονάδες.

Οι εγχώριοι αναλυτές ειδοποίησαν για τον ρόλο των τραπεζικών μετοχών και για τη συσσώρευση της αγοράς επί μήνες τα ακόλουθα: Από τη Beta Sec.: “Αναμένονται επιλεκτικές κινήσεις και χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, προς διατήρηση των επιπέδων. Η απόδοση του Τραπεζικού κλάδου με αυξημένη βαρύτητα, θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στο κλείσιμο των συνεδριάσεων”.

Η  Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τόνισε: “H νέα χρονιά για τις Αγορές, όσες ήταν εν λειτουργία, ξεκίνησε ‘με το δεξί’ και ο ΓΔ υπερέβη την αντίσταση των 930 μονάδων, που αποτελεί πλέον την πλησιέστερη στήριξη, κλείνοντας το καθοδικό ‘χάσμα’ των 937 μονάδων, κατά τις επισημάνσεις της τεχνικής ανάλυσης. Η επόμενη ισχυρή αντίσταση του Δείκτη εντοπίζεται στις 950 μονάδες. Ταυτόχρονα όμως οι συναλλαγές υποχωρούν στο ναδίρ”.

Ενώ από την Leon Depolas Sec. παρατηρούσαν: “Από τέλη Νοεμβρίου συσσωρεύουμε στα ίδια επίπεδα, αλλά η οποιαδήποτε εκτόνωση απαιτεί και βελτίωση όγκου συναλλαγών. Το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ, το επόμενο διάστημα, τοποθετείται μεταξύ των 970 και 880 μονάδων”.

Στη τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του έτους, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη εναλλάξ σε θετικό και σε αρνητικό  πεδίο. Το άνοιγμα στις 2284,97 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό  χάσμα 3,23  μονάδων. Η εγγραφή του υψηλού ημέρας στις 17:11  έφερε τις 2305,86 μονάδες (+0,64%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:47  και ήταν οι 2283,81  μονάδες (-0,19%). Τον έκλεισαν τελικά 2,49 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 6,873 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 431 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2297,00 μονάδες κατώτερο τις 2277,050  με τελευταίες πράξεις στις 2287,00  και τιμή κλεισίματος στις 2287,50 από 2283,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 4661 από 4648. Επίσης άλλαξαν χέρια 75  ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο στις 2288,00 μονάδες κατώτερο τις 2280,50  με τελευταίες πράξεις στις 2282,50 και τιμή κλεισίματος 2283,50 από 2280,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 253 από 201.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν βελτιωμένη. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως  κι τις 2300 μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Φεβρουαρίου έφερε όγκο 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου  ο όγκος ήταν 18 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 και 2200 μονάδες..  Για την επόμενη και δεύτερη  σειρά του 2023 διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2250 και 2300 μονάδες.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Τρίτης  έκλεισε στις 654,84 μονάδες με μεταβολή +0,70%. Χθες Τετάρτη 3/1/23 κινήθηκε  μεταξύ των 651,93 μονάδων (-0,44%), με τιμή ανοίγματος τις 651,93 και ανώτερο τις 665,29 μονάδες  έκλεισε στις 654,84 μονάδες με μεταβολή +665,29%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε   στα 16,4 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής ΑΛΦΑ +1,70% απασχόλησε 6,359 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,15% απασχόλησε 3,806  εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +1,62% απασχόλησε 2,694 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ +1,85% απασχόλησε 3,050 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 30 συμβόλαια με ανώτατο στις 664,00 και κατώτερο στις 661,50 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 660,75  μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  97 από 67.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν εκτός των ΣΜΕ της ΑΛΦΑ αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 11885 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,06 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 149.602 από 142870   ΣΜΕ.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1143 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 3,83  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 16113 ΣΜΕ.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 1243 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,08  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 15589 από 15485.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1947  ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,48 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 52557 από 52201 ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2349  ΣΜΕ της ΜΙΓ για την τρέχουσα σειρά και τα 879  ΣΜΕ της ΔΕΗ για σειρά Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 2.700 συμβόλαια για ΜΟΗ και στα 400 για ΕΕΕ.

Σήμερα

ΟΙ ασιατικές αγορές  εμφανίζουν ανοδική εικόνα ενώ ξεκίνησαν με άνοδο γενικευμένη

Στις 8:30 δική μας ώρα:

  • Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη +0,40%
  • Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή 0,06%
  • Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ανέβαινε κατά +0,61%
  • Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε κέρδιζε  +1,42%.
  • Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης κέρδιζε 1,02%.