Skip to main content

Πιστεύει το ευρώ στον Άι Βασίλη;

Μετά το σφυροκόπημα, ανέκαμψε δυναμικά Οκτώβριο και Νοέμβριο. Θα χαρίσει στους επενδυτές ένα χριστουγεννιάτικο ράλι;

Μετά το σφυροκόπημα κατά το μεγαλύτερο διάστημα του 2022, το ευρώ έζησε τον Νοέμβριο τον καλύτερο μήνα του από το 2010, ανακάμπτοντας πάνω από 5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και άλλων μεγάλων ανταγωνιστών του στην αγορά συναλλάγματος. Τώρα οι traders ελπίζουν σε ένα χριστουγεννιάτικο ράλι στα τέλη του έτους, που θα μπορούσε να απαλύνει σημαντικά τον πόνο της χρονιάς.

Η αλήθεια είναι πως το ευρώ παραδοσιακά «αγαπά» τον ερχομό του «Άι Βασίλη» και επιδίδεται σε ράλι έναντι του δολαρίου τον Δεκέμβριο και συχνά και τον Ιανουάριο. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των δύο προηγούμενων δεκαετιών. Ωστόσο οι ειδικοί αυτή τη φορά δεν φαίνεται να περιμένουν «δώρα» για το ενιαίο νόμισμα. Αναλυτές στο Bloomberg σχολιάζουν πως μετά το άλμα του Νοεμβρίου τα περιθώρια για περαιτέρω άνοδο είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι μερίδα επενδυτών θα θελήσει να ρευστοποιήσει μέρος των κερδών  των δύο επόμενων μηνών. Τα οικονομικά δεδομένα είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνα για το νόμισμα, που μοιράζονται 19 οικονομίες της νομισματικής ένωσης. Η ενεργειακή κρίση επιμένει και μαζί με τον πληθωρισμό φαίνεται να έρχεται και η ύφεση.

«Η εποχική τάση του ευρώ είναι ισχυρή, αλλά το ράλι τον Οκτώβριο και ιδιαίτερα τον Νοέμβριο μπορεί να σημαίνει ότι η κίνηση ξεκίνησε νωρίτερα από ό,τι συνήθως», εξηγεί ο Derek Halpenny, επικεφαλής έρευνας στην MUFG, ο οποίος και περιμένει πτώση στην ισοτιμία ευρώ / δολαρίου για το τέλος του έτους και τις αρχές του 2023. «Τα θεμελιώδη δεδομένα δεν δικαιολογούν μία πώληση διαρκείας του αμερικανικού δολαρίου» προσθέτει.

Το ευρώ ανατιμήθηκε τον περασμένο μήνα καθώς τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων αποδυνάμωσαν το δολάριο, ενώ υπήρξαν προσδοκίες ότι η Κίνα θα ανοίξει ξανά την οικονομία της. Ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί, δημιούργησαν επίσης ελπίδες ότι μια ευρέως αναμενόμενη ύφεση μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο σοβαρή από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Τα πράγματα όμως παραμένουν δύσκολα για τη γηραιά ήπειρο.

Ποιοι αμφισβητούν την παράδοση του Δεκεμβρίου

Να σημειωθεί ότι το ευρώ έχει τεθεί σε τροχιά ανατίμησης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 15 φορές (από τις συνολικά 23) από τη «γέννησή» του. Οι ιστορικές επιδόσεις μπορεί να ήταν εν μέρει υποπροϊόν των αρνητικών επιτοκίων της Ευρώπης, σχολιάζει ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης νομισμάτων στη Monex Europe. Τώρα όμως οι αγορές παλεύουν με ένα νέο καθεστώς πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων. Και αυτό ευνοεί το δολάριο, γιατί η Fed κινήθηκε πολύ πιο επιθετικά στον κύκλο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι επισημάνσεις της UBS. Σε πρόσφατο σημείωμά της για τους επενδυτές είχε στείλει σήμα πώλησης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. «Συνιστούμε την πώληση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου  για τώρα. Κατά το 2023, ο κύκλος αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων πιθανότατα θα κλείσει και το αμερικανικό δολάριο θα αρχίσει να αποδυναμώνεται όταν αυτό συμβεί. Παρόλα αυτά παραμένουμε επιφυλακτικοί για το ευρώ έως και τον επόμενο Μάρτιο» έγραφε.

Mεσοπρόθεσμα η UBS διατηρεί την πρόβλεψη για την ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου στο 0,96 τον Μάρτιο του 2023, στο 0,98 τον Ιούνιο, στο 1 τον Σεπτέμβριο και στο 1,04 τον Δεκέμβριο του 2023.