Skip to main content

UBS: Ύφεση 10%, εκτίναξη του χρέους, αλλά και «στηρίγματα» για την Ελλάδα

Η ελληνική οικονομία θα βυθιστεί σε μία απότομη ύφεση φέτος, ενώ θα δει το δημόσιο χρέος να εκτινάσσεται κοντά στα 200 δισ. ευρώ προειδοποιεί η UBS, σε ευθυγράμμιση με τα καμπανάκια που έχουν χτυπήσει το τελευταίο διάστημα πολλοί επενδυτικοί οίκοι. Ωστόσο η ελβετική επενδυτική τράπεζα αναγνωρίζει πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της UBS, αλλά και η απόφαση να γίνουν δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα, προσφέρουν «καθοριστικής σημασίας» στήριξη.

Οι αναλυτές της UBS εστιάζουν στον τομέα του τουρισμού, εξαιτίας της μεγάλης συμβολής του στο ΑΕΠ. Σημειώνουν λοιπόν πως το μέγεθος της ζημιάς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων στον τουριστικό κλάδο. Αν και σημειώνει πως είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις διαρκείας, προειδοποιεί πως πιθανότατα θα χαθεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων το καλοκαίρι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είναι χωρίς στηρίγματα, σημειώνει η UBS. Πέραν των κινήσεων της ΕΚΤ που προαναφέρθηκαν θετικό είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων και βρίσκεται στα χέρια του λεγόμενου επίσημου τομέα, καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει φροντίσει να χτίσει ένα αξιολόγο ταμειακό απόθεμα.

Οι παράγοντες αυτοί στηρίζουν, όπως σημειώνει, τις σταθερές προοπτικές που δίνουν στο αξιόχρεο της Ελλάδας οι οίκοι αξιολόγησης. Η UBS εκτιμά πως οι υποβαθμίσεις ευρύτερα στη ζώνη του ευρώ δεν θα έρθουν με τους ρυθμούς που είδαμε στην κρίση χρέους, καθώς πολλά έχουν αλλάξει έτκτοτε. Αυτή τη φορά οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς έχουν σπεύσει να προσφέρουν επαρκή στήριξη.

naftemporiki.gr