Skip to main content

Κατώτατος μισθός: Πότε θα γίνει η τελική εισήγηση – Κ. Χατζηδάκης: Θα τηρηθεί η υπόσχεση για 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας

ΙΝΤΙΜΕ/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΝΑΥΣΙΚΑ

Πού θα κυμανθεί ο κατώτατος μισθός

Αύριο, Παρασκευή 22 Μαρτίου, πρόκειται να κατατεθεί η εισήγηση για τον κατώτατο μισθό στον πρωθυπουργό, ενώ την επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε ο νέος κατώτατος μισθός, να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι «η εισήγησή μας είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ».

Όπως είπε, «την περασμένη Παρασκευή λάβαμε την τελική εισήγηση από το ΚΕΠΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 4% με 5%. Είχαμε επίσης εισηγήσεις από μικρότερους εργοδότες οι οποίες ήταν ακριβώς στο 3,5% αλλά και εισηγήσεις που φτάνανε μέχρι το 12%, 13%».

«Κύριο μέλημά μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού ειδικά τώρα εν όψει καλοκαιριού και θερινής και τουριστικής περιόδου που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Από την άλλη, να μπορεί η οικονομία μας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Υπενθύμισε, δε, ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας.

Χατζηδάκης: Κατώτατος μισθός 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι θα τηρηθεί η δέσμευση για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός ανερχόταν σε 650 ευρώ το 2019 και πλέον ανέρχεται στα 780 ευρώ.

«Η αύξηση είναι 20%. Είναι πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν για όλη αυτή την περίοδο 14%. Άρα υπάρχει ένα κέρδος για τους εργαζόμενους και η νέα αύξηση θα είναι σημαντική» σημείωσε.

Όπως τόνισε, «ο πρώτος αριθμός θα είναι 8. Μπορώ να σας πω μέχρι εκεί».

Τι δήλωσαν Π. Λιαργκόβας και Κ. Τσουκαλάς στο Naftemporiki TV

Την εκτίμηση ότι η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα ξεπεράσει το 5% έκανε ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος Δ.Σ. και επιστημονικός διευθυντής του ΚΕΠΕ, μιλώντας την Τετάρτη 20/3 στην εκπομπή «In Business» του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή «Rush Hour» του Naftemporiki TV με τη Νικόλ Λειβαδάρη την Τετάρτη ότι «η εκτίμησή μου είναι πως θα κινηθεί μεταξύ 820 και 830 ευρώ ο εισαγωγικός κατώτατος μισθός».

Είπε επίσης ότι προφανώς είναι θετικό μέτρο ότι αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, ωστόσο πρέπει να υπάρξουν αφενός επιπλέον μέτρα κατά της ακρίβειας και δεύτερον, επειδή η συγκεκριμένη αύξηση αφορά μόνο αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και είναι περίπου 600.000 εργαζόμενοι, όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν κάποια μισθολογική αλλαγή με την αύξηση που θα γίνει.  «Δεν έχουν αύξηση γιατί δεν έχουμε αυτή τη στιγμή συλλογικές συμβάσεις εργασίας» εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

Κ. Τσουκαλάς στο Naftemporiki TV: Στο 20% η κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων, είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη

Π. Λιαργκόβας στο Naftemporiki TV: «Το μισθολογικό επίπεδο των Ελλήνων είναι 2-3 φορές κατώτερο από των ευρωπαίων»