Skip to main content

Κ. Τσουκαλάς στο Naftemporiki TV: Στο 20% η κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων, είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη

Ο Κώστας Τσουκαλάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εργατολόγος, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

«Η εκτίμηση μου είναι πως θα κινηθεί μεταξύ 820 ευρώ και 830 ευρώ ο εισαγωγικός κατώτατος μισθός» δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας την Τετάρτη (20/3) στην εκπομπή «Rush Hour» του Naftemporiki TV, με τη Νικόλ Λειβαδάρη.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσουκαλάς, «περίπου 715 ευρώ θα είναι τα καθαρά». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ενώ η ονομαστική αύξηση είναι σημαντική, δεν είναι αμελητέα, όταν έχουμε έναν πληθωρισμό τροφίμων ο οποίος είναι στο 8%, δεν μιλάω για τον καθαρό δομικό πληθωρισμό, μιλάω για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα όπου είναι τα βασικά είδη ανάγκης, είναι φανερό ότι έχουμε μια αύξηση μεν, αλλά δεν έχουμε μια αύξηση της αγοραστικής δύναμης, έχουμε μια μερική αναπλήρωση των απωλειών που έχουμε στην αγοραστική δύναμη λόγω της ακρίβειας».

Ο κ. Τσουκαλάς συμπλήρωσε ότι «προφανώς είναι θετικό μέτρο ότι αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, όμως πρέπει να υπάρξουν αφενός μέτρα για την ακρίβεια και δεύτερον επειδή αυτά που λέμε αφορούν μόνο αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό -είναι περίπου 600.000 εργαζόμενοι- όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν κάποια αύξηση με την αλλαγή που θα γίνει».

«Δεύτεροι σε χαμηλούς μισθούς στην Ευρώπη»

Ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε στη συνέχεια πως «δεν έχουν αύξηση γιατί δεν έχουμε αυτή την στιγμή συλλογικές συμβάσεις εργασίας». «Είδαμε και το προηγούμενο διάστημα που είχαμε τρεις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού ότι παραμένουμε η δεύτερη από το τέλος χώρα σε ρυθμό αύξησης των γενικών μισθών και είμαστε και δεύτεροι σε χαμηλούς μισθούς στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι ενώ παράγεται πλούτος και ενώ είμαστε τρίτη χώρα σε αύξηση κερδοφορίας των επιχειρήσεων, δεν έχουμε αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, γιατί μπορεί να συμπαρασύρουν ελάχιστα οι αυξήσεις και τα άλλα κλιμάκια αλλά με πολύ μικρό ποσοστό».

Τέλος ο κ. Τσουκαλάς σχολίασε πως «το βασικό είναι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εδώ έρχεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην ουσία μας τραβάει το αυτί». Όπως τόνισε, «εμείς έχουμε περίπου 20% κάλυψη των συλλογικών συμβάσεων, είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη».