Skip to main content

ΕΒΙΚΕΝ: Απαιτείται επανεξέταση στο προσδιορισμό των χρεώσεων χρήσης συστήματος

REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

Επιστολή του Α. Κοντολέοντος στον Θ. Σκυλακάκη

Ανησυχία για μια ενδεχόμενη αύξηση στα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στο σύνολο της καταναλωτικής βάσης από τους οικιακούς πελάτες έως τις βιομηχανίες εκφράζει με επιστολή του στον Υπουργό ΠΕΝ Θεόδωρο Σκυλακάκη ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι μια νέα αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις βιομηχανίες ΜΤ με κατανάλωση μικρότερη των 30.000 MWh ετησίως, οι οποίες δεν τυγχάνουν της σχετικής έκπτωσης που ισχύει για τις βιομηχανίες με υψηλότερη κατανάλωση.

Με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, κόστος που θα ανακτηθεί, όπως προβλέπεται, από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος, η διεύρυνση της περιουσιακής βάσης του ΑΔΜΗΕ με πρόσθετα έργα, θα επιβαρύνει περαιτέρω τις εν λόγω χρεώσεις σε σημείο που πλέον η σημαντική τους αύξηση να καθίσταται αναγκαία.

Λόγος γίνεται για έργα επέκτασης ή ενίσχυσης των Δικτύων Μεταφοράς για τη σύνδεση μονάδων ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, των μονάδων αποθήκευσης και των θερμικών σταθμών και των καταναλωτών ΥΤ στο δίκτυο μεταφοράς. Αν και νομικά προβλέπεται ο επιμερισμός του κόστους διασύνδεσης της μονάδας με το δίκτυο κατά 50-50 ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τον επενδυτή, ωστόσο, το τελικό νούμερο που προκύπτει κρίνεται ιδιαιτέρως μεγάλο και ικανό να προξενήσει σημαντικές αυξήσεις στα τέλη χρήσης συστήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί αναγκαίο να επανεξετάσει την αναγκαιότητα της εν λόγω ρύθμισης, καθώς, όπως αναφέρει στην επιστολή της, «ναρκοθετεί τα τιμολόγια όλων των καταναλωτών, μεταφέροντας σημαντικά κόστη των εν λόγω κατηγοριών παραγωγών στα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς, τα οποία ήδη θα επιβαρύνονται με το κόστος των αναγκαίων έργων διασύνδεσης των νήσων για την επόμενη δεκαετία».