Skip to main content

Θεσσαλία: Αύριο οι προκαταβολές αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο – Την επόμενη Παρασκευή για τη φυτική παραγωγή

Βλοχός Καρδίτσας / Nick Paleologos / SOOC

Οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ

Αύριο Τετάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι, αρχίζει η καταβολή των προκαταβολών των αποζημιώσεων για το ζωικό κεφάλαιο σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, δήλωσε στον «ΣΚΑΪ», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Για τη φυτική παραγωγή η διαδικασία καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων θα αρχίσει την επόμενη Παρασκευή.

Ο υπουργός ανέφερε ότι χθες μεταφέρθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό αρχικά 150 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο τελικό ποσό των αποζημιώσεων, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι αυτό θα καθοριστεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτιμήσεων.

Τόνισε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους  έχουν καταβληθεί πάνω από 20 εκατ. ευρώ  μέσω της κρατικής αρωγής και θα ακολουθήσουν άλλα δύο κύματα αποζημιώσεων μέσω της κρατικής αρωγής σε πληγέντες.

Για τους παραγωγούς στις περιοχές γύρω από την Κάρλα που οι καλλιέργειές τους παραμένουν πλημμυρισμένες, ανέφερε ότι αναμένεται ειδική μελέτη, από ολλανδική εταιρεία, για τον τρόπο άντλησης των υδάτων, ενώ παράλληλα το ΥΠΑΑΤ σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο της αντικατάστασης των ζώων που έχουν απολέσει οι κτηνοτρόφοι και της ανακατασκευής των στάβλων τους. Και στις δύο περιπτώσεις η χρηματοδότηση θα είναι 100%. Όπως είπε, δίνεται μια ευκαιρία για να κατασκευαστούν σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πιο ασφαλείς, λιγότερο ενεργοβόρες και πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σήμερα σε σύσκεψη στο Μαξίμου θα συζητηθούν τα ζητήματα της Θεσσαλίας.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αγρότη για το ζήτημα του περονόσπορου και της ακαρπίας, είπε ότι έχει ετοιμαστεί φάκελος από το ΥΠΑΑΤ για να κατατεθεί στην ΕΕ και ότι ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με άλλες μεσογειακές χώρες για την προώθηση του ζητήματος, μιας κα η χώρα μας έδωσε προτεραιότητα στο ζήτημα της Θεσσαλίας.

Ασφαλιστικές: Πάνω από 372 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για την κακοκαιρία Daniel