Skip to main content

Συρρικνώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 5μηνο – Άλμα 31% στις τουριστικές εισπράξεις

Αυξημένες κατά 33% οι τουριστικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου, συγκριτικά με πέρυσι

Κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, ενώ «άλμα» άνω του 30% κατέγραψαν οι αφίξεις ξένων τουριστών και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο διαμορφώθηκε σε 7,2 δισ. ευρώ.

Ανοδικά οι εισαγωγές – πτωτικά ο εισαγωγές

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 5,5% σε τρέχουσες τιμές (5,5% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 4,5% (-0,9% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 6,7%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μικρή μείωση κατά 1,2% (‑0,2% και -4,1% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η  βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 32,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 30,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, καθώς η αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη αντισταθμίστηκε μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της καταγραφής καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών, στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον Μάιο

Σε μηνιαία βάση το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μείωση κατά 431,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, σε απόλυτους αριθμούς. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 15,9% σε τρέχουσες τιμές (-4,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,8% σε τρέχουσες τιμές (-2,9% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μικρή αύξηση κατά 0,7% σε τρέχουσες τιμές (-1,9% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,0% (-5,0% σε σταθερές τιμές).

Αυξημένες κατά 24,8% οι τουριστικές εισπράξεις τον Μάιο

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ τo ισοζύγιo μεταφορών και, σε μικρότερο βαθμό, το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκαν. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 24,8% σε σχέση με το Μάιο του 2022.

Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μειώθηκε έναντι του Μαΐου του 2022, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr