Skip to main content

Κ. Σκρέκας: Πώς θα χτυπηθεί η ακρίβεια – Σαρωτικοί έλεγχοι για την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ

Πηγή φωτ.: Υπ. Ανάπτυξης

Οι επτά βασικοί άξονες προτεραιοτήτων του υπουργείου Ανάπτυξης

Εντατικούς ελέγχους κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της αισχροκέρδειας, αλλά και για την προστασία των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Εστιάζοντας στο θέμα της ακρίβειας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι παρά τη μείωση του γενικού πληθωρισμού, στα τρόφιμα συνεχίζει να επιμένει η ακρίβεια. «Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όχι μόνο στα τελικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Όχι μόνο στο σουπερμάρκετ. Αλλά και στον προμηθευτή τους και στον παραγωγό. Με έναν τέτοιο τρόπο, που τελικά ο πληθωρισμός σιγά-σιγά θα αποκλιμακωθεί. Θα αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια, που μπορεί να υπάρχει αλλά αυτό δεν θα επιτρέψουμε από εδώ και πέρα» είπε ο κ. Σκρέκας.

Ανέφερε ακόμη πως το υπουργείο θα συνεχίζει να αξιοποιεί μέτρα που έχουν αποδώσει καρπούς, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και το καλάθι του νοικοκυριού. Παράλληλα, όπως είπε, αναβαθμίζεται η πλατφόρμα e-katanalotis, για να παρέχει περισσότερες πληροφορίες στους καταναλωτές και να διαπιστώνουν σε ποια καταστήματα θα βρίσκουν τα προϊόντα που επιθυμούν στις φθηνότερες τιμές.

Επίσης θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των παραπλανητικών εκπτώσεων ώστε οι έμποροι να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τους καταναλωτές και θα πολλαπλασιαστούν και θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ.

Ο κ. Σκρέκας έκανε επίσης λόγο για σαρωτικούς ελέγχους στα καταστήματα μαζικής εστίασης, για την προστασία των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, που – όπως υπογράμμισε – αποδεικνύουν την πολιτική βούληση του υπουργείου να προστατεύσει την ελληνική παραγωγή. « Ήδη από σήμερα έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί και συνδυαστικοί έλεγχοι σε καταστήματα μαζικής εστίασης και ξενοδοχεία με βασικά προϊόντα προτεραιότητας τον έλεγχο της φέτας ΠΟΠ και του λαδιού» είπε ο κ. Σκρέκας παραθέτοντας μάλιστα τα πρώτα ευρήματα:

«Ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας διέθετε λάδι χύμα σε επαναγεμιζομενες φιάλες (πρόστιμο 500 ευρώ). Εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας διέθετε φέτα ως ΠΟΠ Παρνασσού ενώ δεν ήταν (παραπλάνηση καταναλωτή πρόστιμο 3.000). Ξενοδοχείο στην Κυπαρισσία διέθετε στο πρωινό χύμα λάδι (πρόστιμο 500 ευρώ). Εστιατόριο στην Κυπαρισσία διέθετε λάδι χύμα (πρόστιμο 500 ευρώ). Και συνεχίζουμε» ανέφερε συγκεκριμένα.

Σημειώνεται ότι στην ομιλία του ο κ. Σκρέκας έδωσε και το στίγμα των μελλοντικών πολιτικών του υπουργείου, προτάσσοντας επτά βασικούς άξονες προτεραιοτήτων:

  1. Προστασία της ελληνικής οικογένειας από την ακρίβεια και τον εισαγόμενο πληθωρισμό και αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της αισχροκέρδειας.
  2. Υλοποίηση της κρίσιμης εθνικής στρατηγικής για τη επέκταση και ισχυροποίηση της βιομηχανικής βάσης της χώρας.
  3. Στήριξη και προστασία των ελληνικών προϊόντων, με ισχυροποίηση και εκσυγχρονισμό των ελληνικών σημάτων.
  4. Περαιτέρω απλοποίηση, τυποποίηση και πλήρη ψηφιοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων.
  5. Κεντρικοποίηση, διαφάνεια και λογοδοσία στις δημόσιες συμβάσεις.
  6. Σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την αγορά και τη μεταποίηση.
  7. Αξιοποίηση εθνικών και ενωσιακών πόρων για την αύξηση των επενδύσεων, ενίσχυση της εξωστρέφειας, τόνωση της ανταγωνιστικότητας.