Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS

© Intime p.a.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ΑΑΔΕ.

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις επιχειρήσεις καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου όσες έχουν τζίρο έως 100.000 ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν υποχρεωτικά στη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με POS. Αντίστοιχα οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να το πράξουν έως το τέλος Ιουλίου. Το κόστος χρηματοδότησης για την αναβάθμιση και την αντικατάσταση ταμειακών μηχανών και ηλεκτρονικών μηχανισμών καλύπτεται από πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης και συνολικά ανέρχεται σε 165 εκατ. ευρώ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την ΑΑΔΕ, έως το τέλος Οκτωβρίου, σε όλη την αγορά, καμία απόδειξη από POS δεν θα εκδίδεται ανεξάρτητα, παρά μόνο ενιαία αφού περάσει υποχρεωτικά από την ταμειακή μηχανή.

Με αυτό τον τρόπο πέφτουν «τίτλοι τέλους»  στα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν ορισμένες επιχειρήσεις γύρω από την έκδοση αποδείξεων ενώ θα αντικατασταθούν όλοι οι φορολογικοί μηχανισμοί παλαιού τύπου. Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, θα μπορούν να διασυνδέονται με τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT/POS), προκειμένου το ποσό πληρωμής με κάρτα και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η έκδοση της σχετικής απόδειξης.

Ουσιαστικά ταμειακές μηχανές και POS γίνονται πλέον «ένα» και διασυνδέονται on line με την ΑΑΔΕ για τη διαβίβαση στοιχείων. Συνολικά 400.000 ταμειακές μηχανές πρόκειται να διασυνδεθούν με την Αρχή, ενώ παράλληλα αποσύρονται μέχρι τον Οκτώβριο, περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί. Θα αντικατασταθούν από νέους οι οποίοι θα αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, θα εκδίδουν σχετικές αναφορές και θα διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή, τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

Στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ εκτιμούν ότι με το νέο καθεστώς θα μπει φρένο στα φαινόμενα μη έκδοσης αποδείξεων από επαγγελματίες και επιχειρήσεις ακόμη κι αν πληρώνονται με κάρτες μέσω POS, στην εκ των υστέρων αλλοίωση των αποδείξεων που έχουν εκδώσει και στην «εξαφάνιση» από τη μνήμη των φορολογικών μηχανισμών αποδείξεων που έχουν δώσει στους πελάτες τους.