Skip to main content

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

Σε ποιες περιπτώσεις επιβάλλονται πρόστιμα από την ΑΑΔΕ και πώς αποφεύγονται οι κυρώσεις

Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και για το έτος 2022 θα έχουν εντός των προσεχών ημερών όσοι φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα διαπίστωσαν λάθη ή παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις που υπέβαλαν για το έτος αυτό.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων αναμένεται σύντομα να τεθεί σε λειτουργία στην ψηφιακή πύλη myaade.gov.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

H υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον πραγματοποιηθεί εντός της προθεσμίας υποβολής της 31ης Ιουλίου, που ισχύει αυτή τη στιγμή για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, δεν συνεπάγεται καμία κύρωση για τον φορολογούμενο. Μόλις ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 και Ε3), καθώς επίσης και τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί εκείνη τη στιγμή στη βεβαίωση αποδοχών του και αφορούν την ηλεκτρονική πληροφόρηση της φορολογικής διοίκησης για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες επ’ αυτών φόρους μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.

Ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται, συνεπώς, να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του, αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία εκείνα της αρχικά υποβληθείσας δήλωσης στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη, καθώς επίσης και να προσθέσει δεδομένα εκεί όπου αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν παραλείψεις.

Σε περίπτωση που πρέπει να τροποποιήσει στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στα συνοδευτικά έντυπα (Ε2 ή και Ε3), θα πρέπει πρώτα να προβεί στις τροποποιήσεις αυτές και μετά να κάνει τις διορθωτικές παρεμβάσεις του στο βασικό έντυπο της δήλωσης (Ε1). Η νέα δήλωση που θα προκύψει, μετά τις όποιες τροποποιήσεις (προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων) επιφέρει ο φορολογούμενος, θα αντικαταστήσει την αρχικά υποβληθείσα και από τη στιγμή που θα υποβληθεί εμπρόθεσμα θα εξομοιωθεί με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση. Για τον λόγο αυτό δεν θα επισύρει κανένα χρηματικό πρόστιμο.

Στο εκκαθαριστικό σημείωμα (στην πράξη προσδιορισμού του φόρου), που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr, αμέσως μόλις υποβληθεί οριστικά μια εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης, αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.

Σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο φόρου της αρχικής δήλωσης ή το πιστωτικό υπόλοιπο της αρχικής δήλωσης μετατρέπεται σε χρεωστικό υπόλοιπο, η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την πληρωμή του ποσού που έχει προκύψει από την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης δεν εκδίδεται αμέσως και δεν αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Επίσης δεν αναγράφονται αμέσως στο εκκαθαριστικό τα ποσά των δόσεων στα οποία πρέπει να εξοφληθεί η οφειλή που έχει βεβαιωθεί με την τροποποιητική δήλωση.

Η έκδοση και η εμφάνιση των στοιχείων της Τ.Ο. και των δόσεων για το πληρωτέο ποσό γίνεται από τη μεθεπόμενη μέρα της εκκαθάρισης.

Επιπλέον, σε περίπτωση που αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διαπιστωθεί νέο λάθος ή παράλειψη, δεν είναι δυνατή άμεσα η υποβολή νέας τροποποιητικής δήλωσης, αλλά πρέπει να περάσει τουλάχιστον μία ημέρα από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης για να υποβληθεί η επόμενη.

Yποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης

Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης μετά τη λήξη της προθεσμίας της 31ης Ιουλίου, ο φορολογούμενος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ, ενώ μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος και με την υποχρέωση να πληρώσει και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.

Δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ. Επίσης, εδώ και τρία χρόνια έχει αποσαφηνιστεί ότι δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης (π.χ., σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου, το οποίο λάθος δεν επηρεάζει το ύψος της φορολογητέας ύλης και της φορολογικής υποχρέωσης).

Ειδικά για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα -μετά τις 31-7-2023- τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου, ισχύουν τα εξής:

α) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό αποτέλεσμα ή πιστωτικό υπόλοιπο φόρου και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ, τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.

β) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου άνω των 100 ευρώ, τότε:

  • Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

γ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.

δ) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει το ίδιο χρεωστικό υπόλοιπο ή επιπλέον χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ, τότε δεν θα επιβληθεί πρόστιμο.

ε) Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε:

  • Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.