Skip to main content

Αλλαγή σκυτάλης στο υπ. Ανάπτυξης – Αδ. Γεωργιάδης: Στα 12 δισ. ευρώ το ΠΔΕ του 2023

ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS

Το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις θα ανέλθουν στα 12 δισ., ποσό που θα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, τόνισε κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπ. Ανάπτυξης

Για ρεκόρ δημοσίων επενδύσεων κατά το τρέχον έτος, έκανε σήμερα λόγο ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου στην υπηρεσιακή υπουργό, Ελένη Λουρή.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, την τρετία 2020-22 επενδύθηκαν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πόροι ύψους 30 δισ. ευρώ περίπου, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό της προηγούμενης τριετίας 2017 – 2019,  ενώ το 2023 οι δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να ανέλθουν στα 12 δισ. ευρώ, ποσό που θα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Σε έναν σύντομο απολογισμό, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στις ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώθηκαν ιστορικά ρεκόρ, τόσο το 2021 όσο και το 2022, ενώ στην τεταετία αυξήθηκαν συνολικά κατά 43%.

Το 2022 ανήλθαν στα 7.230 δισ. ευρώ που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, παρουσιάζοντας αύξηση 114% συγκριτικά με το 2018 (3,36 δισ. ευρώ).

ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME NEWS

Όπως είπε:

  • Προχώρησαν εμβληματικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό που αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη (συνολικό ύψος επένδυσης 8 δις ευρώ) και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική (ύψος επένδυσης 1 δις δολ.)
  • Επένδυσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα παγκόσμιοι κολοσσοί όπως Amazon web services, Microsoft, Google, Pfizer, Cisco, Deloitte, Chubb, Meta (Facebook), Digital Realty, Goldman Sachs, JP Morgan

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πορεία των εξαγωγών στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αύξηση των δαπανών για έρευνα και τεχνολογία, ενώ ως προς την συγκράτηση του πληθωρισμού, εστίασε στο καλάθι του νοικοκυριού, την θέσπιση του περιθωρίου κέρδους και τους ελέγχους στην αγορά.

Σε σύντομους απολογισμούς για τις αρμοδιότητες τους, προχώρησαν ο απελθών αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Γιάννης Τσακίρης.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της η κ. Λουρή, σημείωσε ότι με τη συνεργασία των υπηρεσιακών παραγόντων θα παρακολουθώ τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και «θα είμαστε φύλακες των συμφερόντων της χώρας, της οικονομίας και των πολιτών».

naftemporiki.gr