Skip to main content

«Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»: Απέχουν από την πλατφόρμα οι συμβολαιογράφοι Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου – Δωδεκανήσων

Δηλώνουν ότι επιχειρείται η μεταφορά της έγχαρτης γραφειοκρατίας σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, γεγονός που προσθέτει επί πλέον φροντίδες και ευθύνες.

Την αντίθεσή τους στην πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου», εξέφρασαν κατά την γενική τους συνέλευση τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσων, οι οποίοι αποφάσισαν την πλήρη αποχή από την χρήση της πλατφόρμας και την αναστολή της πιλοτικής λειτουργίας της, μέχρι την επίλυση του θέματος.

Αναλυτικότερα, οι συμβολαιογράφοι εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους για την σκοπιμότητα της επίμαχης ηλεκτρονικής εφαρμογής και αμφισβητούν ότι εξυπηρετεί συμβολαιογράφους και πολίτες. Κατά την άποψή τους επιχειρείται η μεταφορά της έγχαρτης γραφειοκρατίας σε ηλεκτρονικό περιβάλλον, γεγονός που προσθέτει επί πλέον φροντίδες και ευθύνες σε ένα κλάδο που κυριολεκτικά στενάζει κάτω από το βάρος της συνεχιζόμενης πολυνομίας, της κακής νομοθέτησης και της έλλειψης μέτρων για την απλούστευση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.

Ακόμη ζητούν, η πολιτεία να ακούσει τις προτάσεις του συμβολαιογραφικού κλάδου που διαχειρίζεται έναν βασικό για την εθνική οικονομία τομέα, όπως είναι τα ακίνητα, και προειδοποιούν με αποχή από τα καθήκοντά τους από τα συμβόλαια και τους πλειστηριασμούς μετά το Πάσχα.