Skip to main content

Βιομηχανία: Σε ανοδική τροχιά ο τζίρος – «Άλμα» 17,7% τον Ιανουάριο

Πτώση 17,2% σε μηνιαία βάση

Με διψήφια άνοδο τζίρου εκκίνησε το 2023 για την ελληνική βιομηχανία, επίδοση που αντανακλά μεταξύ άλλων και τον αντίκτυπο των ανατιμήσεων. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Ιανουάριο ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε αύξηση 17,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου του 2022, έναντι αύξησης 36,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Πτώση 17,2% σε μηνιαία βάση

Ωστόσο σε μηνιαία βάση ο δείκτης του Ιανουαρίου κατέγραψε μείωση 17,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2022.

Σε επίπεδο 12μηνου ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023 παρουσίασε αύξηση 31,7%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, έναντι αύξησης 29,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Πού οφείλεται η ετήσια άνοδος

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 17,7% σε ετήσια βάση προήλθε:

1.Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:

  • Αύξηση κατά 17,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής προϊόντων καπνού, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, βιομηχανίας τροφίμων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου.
  • Αύξηση κατά 5,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τη μεταβολή του δείκτη των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης.

2.Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

  • Αύξηση κατά 18,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.
  • Αύξηση κατά 17,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς.