Skip to main content

Πιστωτική επέκταση ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς το 2023

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε 250 εκατ. ευρώ αύξησε το κόστος των καταθέσεων για το 2023 ο κ. Χρήστος Μεγάλου στην παρουσίαση που πραγματοποίησε σε θεσμικούς επενδυτές. Με βάση αυτό θα μπορούσε κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κόστος για τις τράπεζες θα ξεπεράσει το 1 δισεκ. ευρώ που πάντως δεν είναι υψηλό.

Σε ερώτηση για το πόσο θα επηρεάσει τις τράπεζες αν το επιτόκιο DFI της ECB αυξηθεί πάνω από το 2,5%, η διοίκηση της Πειραιώς απάντησε πως έως το επίπεδο του 3,5% η αύξηση θα επιδράσει θετικά στην τράπεζα, αν και με ρυθμούς επιβραδυνόμενους και περαιτέρω αύξηση θα έχει ουδέτερη επίδραση.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε την εκτίμηση πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% το 2023 στηριζόμενο στην κατανάλωση, τον τουρισμό και τις επενδύσεις. Θεωρούν δεδομένη την επενδυτική βαθμίδα το 2023 μετά και την αναβάθμιση από τη Fitch.

Στα μεγέθη της τράπεζας, η καθαρή πιστωτική επέκταση θα κινηθεί στα 1,7 δισεκ. ευρώ το 2023, προερχόμενη κυρίως από την ενίσχυση της επιχειρηματικής πίστης, τάση η οποία εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και το 2024.

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, η διοίκηση της τράπεζας σημείωσε πως θα διαθέτει για το 2023 όσα ο επόπτης απαιτεί για τη διανομή μερίσματος. Ωστόσο, το μέρισμα θα είναι συνάρτηση της κερδοφορίας της οικονομίας και της κεφαλαιακής κατάστασης της τράπεζας.

Η τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει τα κόστη της και το 2023. Η μείωση, έχοντας λάβει υπόψη της τον πληθωρισμό, θα είναι περίπου της τάξης του 2%, ενώ η τάση θα συνεχιστεί και το 2024. Μέσα στα σχέδια μείωσης περιλαμβάνονται και κόστη εθελουσίας εξόδου.

Σε ότι αφορά εκδόσεις στο πλαίσιο των MREL, η τράπεζα προγραμματίζει μία έκδοση για το 2023 και θα αποφασίσει αναλόγως της συγκυρίας πότε θα προχωρήσει στην έκδοση αυτή.

Η τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιήσει μια παραγωγή κεφαλαίου της τάξης των 100 μονάδων βάσης. Από την κερδοφορία της η τράπεζα θα πραγματοποιήσει κεφάλαια 200 μονάδων βάσης, αλλά αυτά θα απομειωθούν από την πιστωτική επέκταση και άλλες αναδιαρθρώσεις.

Τα NPEs θα μειωθούν σε ποσοστό κάτω του 6% του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Η τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 24 Φεβρουαρίου.

Τον κ. Μεγάλου πλαισίωναν στην παρουσίαση οι κ.κ. Θεόδωρος Γναρδέλλης Chief Financial Officer και η κα Χρυσάνθη Μπερμπάτη Business Plan, IR & ESG